Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται τα νεότερα στοιχεία για τις επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών από το νέο πλαίσιο για την α’ κατοικία, μετά από τις χθεσινές ολοήμερες πυρετώδεις και αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις μεταξύ των νομικών-τεχνικών συμβούλων της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων των Ευρωπαίων.
Το ερώτημα που «καίει» είναι αν η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτές, αυτήν τη φορά, τις διαβεβαιώσεις και τους υπολογισμούς των τραπεζών ή αν θα επιμείνει σε δομικές αλλαγές του προτεινόμενου σχεδίου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, χθες οι τράπεζες συγκέντρωσαν κι απέστειλαν στην Τράπεζα της Ελλάδας όλα εκείνα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι δεν επιβαρύνονται οι ισολογισμοί τους από το πλέγμα διατάξεων για την α’ κατοικία. Τις προηγούμενες ημέρες επιχειρήθηκε, από την κυβερνητική πλευρά, να καμφθούν οι επιφυλάξεις της ΕΚΤ με βάση τους υπολογισμούς της PwC για τις επιπτώσεις από το νέο πλαίσιο, ωστόσο η Φρανκφούρτη μετέφερε μέσω της ΤτΕ ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από την «κρισάρα», δηλαδή από το μοντέλο, της Κεντρικής Τράπεζας ήτοι ότι θα πρέπει να γνωμοδοτήσει θετικά η ΤτΕ επί αυτών των υπολογισμών. Και κάπου εδώ το πράγμα άρχισε να περιπλέκεται.
Αυτό που ζητούσε η ΕΚΤ ήταν η μελέτη πιθανών νέων κεφαλαιακών αναγκών και αυτό ακριβώς έγινε χθες, με την ενσωμάτωση στο προηγούμενο σχέδιο όλων των αλλαγών στα κριτήρια υπαγωγής και συγκεκριμένα στα όρια καταθέσεων και στα όρια της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας, τα οποία χαμήλωσαν. Ωστόσο, αυτή η μελέτη εστάλη στη Φρανκφούρτη χωρίς τη γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τουλάχιστον ένα 15νθήμερο, που στη δεδομένη στιγμή είναι απαγορευτικό. Για να κάμψει τις ενδεχόμενες επιφυλάξεις της ΕΚΤ, η ΤτΕ συνόδευσε τη μελέτη με την επισήμανση ότι θα επανέλθει όταν ολοκληρώσει τους δικούς της υπολογισμούς και είναι πολύ πιθανόν αυτό το θέμα να συζητήσει ο Γ. Στουρνάρας στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως να γίνει σήμερα μια ακόμα τηλεδιάσκεψη, αυτήν τη φορά σε επίπεδο επικεφαλής Θεσμών, ωστόσο χωρίς τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να ανάψει πράσινο φως στο σχέδιο για την α’ κατοικία. Την προηγούμενη φορά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε 5 ημέρες για να επεξεργαστεί το σχέδιο και είναι προφανές ότι αν απαιτηθεί ανάλογο χρονικό διάστημα και τώρα, δεν μπορεί να βγει ο σχεδιασμός για την υποβολή του νομοσχεδίου στη Βουλή πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Πληροφορίες ανέφεραν χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει ακόμα και σήμερα το σχέδιο νόμου, ωστόσο η πλευρά των τραπεζών δήλωνε άγνοια.
Το σημείο που φαίνεται ότι εξακολουθεί να προβληματίζει την ΕΚΤ είναι η διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας στα επαγγελματικά δάνεια, τα οποία έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας, καθώς θεωρεί ότι αυτό το έκτακτο πλαίσιο- θα έχει διάρκεια ενός έτους- θα πρέπει να αφορά μόνο σε στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες, πάντως, φαίνεται ότι συντάσσονται με την κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η κάλυψη και αυτών των μικρών επαγγελματικών δανείων δεν τους δημιουργεί πρόβλημα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, είναι ζήτημα εάν το σύνολο αυτών των δανείων, που μπορούν να τύχουν προστασίας, φτάνει στα 2 δις ευρώ.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου