Μικρή «διόρθωση» των εκτιμήσεων για το φετινό ΑΕΠ, αναμένεται σήμερα από την Κομισιόν, στο πλαίσιο των Εαρινών Προβλέψεων, αλλά τα αυτιά είναι στραμμένα στο πώς θα απαντήσει ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και λοιπές παροχές μόνιμου χαρακτήρα.
Τόσο στις Χειμερινές Προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου, όσο και στην 2η Έκθεση Ενισχυμένης Επιτήρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε βάλει τον πήχη για το φετινό ελληνικό ΑΕΠ στο 2,2%, ως αποτέλεσμα της ευρύτερης αναθεώρησης επί τα χείρω των προβλέψεων για την Ευρωζώνη.
Το υπουργείο Οικονομικών, αν και μέχρι πρότινος επέμενε στο αρχικό σενάριο για 2,5%, τελικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναθεώρησε στο 2,3%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Κομισιόν κινείται χαμηλότερα.
Η σημερινή ημέρα έχει, όμως, πρόσθετο ενδιαφέρον για έναν ακόμα λόγο.
Οι Θεσμοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς- ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουν- για το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις πιθανότατα την Παρασκευή, δηλαδή στο κλείσιμο της συζήτησης για την πρόταση μομφής, που μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επιμένουν ότι σε όλες τις τηλεδιασκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα- γίνεται τουλάχιστον μία την εβδομάδα για λόγους συντονισμού- δεν έχει υπάρξει ενημέρωση επί συγκεκριμένων σκέψεων ή μέτρων, πόσο μάλλον να έχει παρουσιαστεί γραπτώς έστω κάποιο προσχέδιο.
Τι θα συζητηθεί σήμερα με τους θεσμούς
Θεωρητικά, στις σημερινές συζητήσεις με τους Θεσμούς για τα δημοσιονομικά, το οικονομικό επιτελείο θα ξεδιπλώσει το σχεδιασμό, με συγκεκριμένη κοστολόγηση, που να αποδεικνύει ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ούτε ο φετινός στόχος για πλεόνασμα 3,5%, ούτε των επόμενων ετών.
Το πρόβλημα είναι ότι αν και η ελληνική πλευρά έχει «μετρήσει» το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο σε περίπου 1,1 δισ ευρώ για φέτος και 5,5 δισ ευρώ ως το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα αντίστοιχους υπολογισμούς.
Για το θέμα αυτών των παροχών αναμένεται να ερωτηθεί ο Επίτροπος Μοσκοβισί κι έχει ενδιαφέρον το πώς θα απαντήσει μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και το νομοσχέδιο με την τριπλή ρύθμιση οφειλών κατατέθηκε κανονικά χθες, όπως είχαν προαναγγείλει τα συναρμόδια υπουργεία, οι Θεσμοί δεν είχαν πάρει στα χέρια τους τίποτα, παρά μόνο είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι παραμένουν οι βασικές εστίες ανησυχίας και προβληματισμού:
1) ότι θα δοθεί εκ νέου “πάτημα” στους στρατηγικούς κακοπληρωτές
2) ότι δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια που θα “έκοβαν” τους “έχοντες”
3) ότι δεν υπάρχουν ρητές προβλέψεις για την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων.
Η ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε ανεφέρε χαρακτηριστικά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, επιμένει ότι η αρχιτεκτονική των ρυθμίσεων είναι τέτοια, που θα πείσει τους ξένους τεχνοκράτες ότι δεν θα πληγεί η κουλτούρα πληρωμών, απορρίπτοντας ως ατελέσφορα τα κριτήρια που σχετίζονται με την κατοχή απλώς και μόνο ακινήτων, χωρίς να εξετάζεται η εξασφάλιση εισοδημάτων από αυτά.
Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές παραδέχονται ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει σε εκκρεμότητα η εκταμίευση χρημάτων -η επόμενη δόση κερδών από το Ευρωσύστημα πάει για το Δεκέμβριο- ο μοχλός πίεσης των Θεσμών δεν έχει την ίδια ισχύ…
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου