Τα οπτικοακουστικά σεμινάρια Ιστορίας Τέχνης που έγιναν πέρυσι στον Δήμο Διονύσου με μεγάλη συμμετοχή κι επιτυχία, συνεχίζονται και φέτος. Ξεκινούν στις 11 Οκτωβρίου και θα γίνονται κάθε Τετάρτη 8.30 – 10 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου, Πεντζερίδη 3. Διδάσκει η Ιστορικός Τέχνης και Δημοσιογράφος Βασιλίκα Σαριλάκη. Είναι δωρεάν και παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης σπουδών.
Τα σεμινάρια γίνονται με σύγχρονα εποπτικά μέσα, χρήση της κινηματογραφικής οθόνης της αίθουσας, προβάλλονται έργα και λεπτομέρειες, ταινίες με τα έργα και την ζωή σημαντικών καλλιτεχνών, videos, 3D animation κλπ.
Στόχος τους είναι η ευχάριστη και ψυχαγωγική διαπαιδαγώγηση του ευρύτερου κοινού στον υπέροχο κόσμο της Τέχνης μέσα από μια ολιστική, ζωντανή παρουσίασή της. Τα σεμινάρια αυτά, βάζουν θεμέλια στην Ιστορία Τέχνης του 20ού αιώνα και δίνουν έμφαση στις πρώτες δεκαετίες που ήταν κι οι καθοριστικές για την τέχνη όλου του αιώνα.
Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί την ζωή και το έργο των σημαντικότερων καλλιτεχνών εκείνης της εποχής και να μάθουμε τα μυστικά της τέχνης τους. Να δούμε τον τρόπο που ζούσαν, το πνεύμα της κάθε εποχής, τον τρόπο που επηρέασε η κοινωνία, η φιλοσοφία, η επιστήμη και η ψυχολογία την τέχνη. Να κάνουμε επίσης μαζί, ένα ταξίδι αυτογνωσίας κι αυτοβελτίωσης μέσα από την ευεργετική μαθητεία της τέχνης.
Πέρυσι κάναμε μια εισαγωγή στον μοντερνισμό είδαμε τα χαρακτηριστικά του και ασχοληθήκαμε με τις κυριότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του Ιμπρεσσιονισμού. Φέτος θα συνεχίσουμε το γοητευτικό ταξίδι μας στον μετεμπρεσσιονισμό τον Toulouse Lautrec, το ρεύμα των Φωβιστών και τις χρωματικές τους εκρήξεις, τον Henri Matisse, τον Andre Derain, τον Maurice de Vlaminck κλπ Θα ασχοληθούμε επίσης με τους μεγάλους καλλιτέχνες της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Kazimir Malevich, Tatlin, Lissitzky, Popova κλπ. Θα συνεχίσουμε με χρονολογική σειρά με την τέχνη του μεσοπολέμου και την μεταπολεμική πρωτοπορία των ’60ς.
Θα γίνουν επίσης ειδικά σεμινάρια ζωγραφικής σύνθεσης μέσα από έργα μεγάλων καλλιτεχνών, ένα μάθημα εξαιρετικά χρήσιμο στους ζωγράφους ή γραφίστες κι όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα μυστικά της σύνθεσης στα έργα τους.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεών μας θα κάνουμε επίσης παρουσίαση του έργου του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, καθηγητή Παν/μίου, της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου, καθηγήτριας Παν/μίου και άλλων καλλιτεχνών.
Πληροφορίες: κα Βασιλίκα Σαριλάκη, 210-8152463, 6986006943
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου