Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κονδύλια για την υγεία αφήνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Βασίλης Κικίλιας επισημαίνει ότι «ο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ως επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, δήλωσε δημοσίως ότι «η Ελλάδα ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξήσει κάποιες από τις δαπάνες στην υγεία» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται όμως να υπάρξει και εξορθολογισμός των δαπανών».
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της ΝΔ σχετικά με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, ο Βασίλης Κικίλιας τονίζει μεταξύ άλλων «αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα υγείας που θα υπηρετεί τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες» και «διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσους εργάζονται εκεί» και προσθέτει: «στηρίζουμε το ΕΣΥ και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε».
Στόχος η μείωσε κατά 35% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων λέει ο Β. Κικίλιας
Ο υπουργός Υγείας ιεραρχεί στις προτεραιότητές του στα νοσοκομεία μετά την κατάσταση που παρέλαβε, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τις στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού, τα ηλεκτρονικά συστήματα για την μείωση της γραφειοκρατίας και για την παρακολούθηση και διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας.
«Συνεχίζουμε ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της Επιτροπής λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου», προσθέτει ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Παρεμβάσεις Κικίλια και στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χαρακτήρισε πενιχρά τα αποτελέσματα πολλών τελευταίων χρόνων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν όλα. «Για εμάς εν αρχή ην το έργο. Αξιολογούμε τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, και τα στοιχεία τα οποία παρουσιάσαμε μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία της ΠΦΥ θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας (integrated health care)».
Όσον αφορά το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας είναι λακωνικός και λέει ότι το θέμα θα διευθετηθεί «όπως ορίζει ο νόμος, εντός του έτους».
Ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει να κάνει με τη χρήση ΑΜΚΑ από αλλοδαπούς που δεν τον δικαιούνται, ο κ. Κικίλιας απαντά ότι ήδη έχει ζητήσει ελέγχους και συνεργάζεται με τα υπουργεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας «ώστε να έχουμε την πραγματική εικόνα, κατηγοριοποιώντας όλες τις ομάδες των δικαιούχων. Ένα επιπλέον εργαλείο ελέγχου είναι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και η ενεργοποίηση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΚΥΠΑ)».
Πιο γρήγορα θα ολοκληρώνονται οι προσλήψεις στο ΕΣΥ, λέει ο Β. Κικίλιας
Για το ζήτημα των προσλήψεων στο ΕΣΥ, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι αυτές θα ολοκληρώνονται σε 5 μήνες κι όχι σε 18 όπως συμβαίνει σήμερα και προσθέτει: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Υγείας θα μας βοηθήσει να ενσωματώσουμε γρήγορους και ευέλικτους μηχανισμούς στελέχωσης κρίσιμων τομέων, όπως ο νοσηλευτικός. Επιπλέον, επανασχεδιάζουμε τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες, για να προχωρήσουν οι συνέργειες σε διοικητικό επίπεδο και να εφαρμοστεί μία πολιτική συγκράτησης των νέων ιατρών στη χώρα».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στο όραμά του για το υπουργείο: «Πολλές μικρές νίκες, σημαντικές για τις ζωές των συνανθρώπων μας, αυτός είναι ο στόχος».
ΠΗΓΗ: iefimerida
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου