Αποτέλεσμα εικόνας για Τραμπ: Να δοθεί στη δημοσιότητα η συνομιλία μου με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι "ελπίζει" να δημοσιοποιηθεί ο αμφιλεγόμενος διάλογος που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του τον περασμένο Ιούλιο, την ώρα που σκληραίνει η αντιπαράθεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την υπόθεση αυτή.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται ότι "ενθάρρυνε" τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του γιου του, Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου που σήμερα διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Την καταγγελία αυτή φέρεται να έκανε τον Αύγουστο ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
 
Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο δεύτερος γιος του πρώην γερουσιαστή, εργαζόταν από το 2014 (τότε ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) για μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου. Η εταιρεία είχε γίνει στόχος έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Ουκρανός εισαγγελέας, την απομάκρυνση του οποίου επιθυμούσε η Ουάσινγκτον με το σκεπτικό ότι δεν ήταν αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ήθελε την απόλυση του εισαγγελέα, όχι όμως για να βοηθήσει τον γιο του, επισημαίνοντας ότι το ίδιο πράγμα είχε ζητηθεί από όλη την αμερικανική κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.
 
Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν απαίτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον γιο του για την επαγγελματική δραστηριότητά του στο εξωτερικό.
 
"Όταν ο πρόεδρος μιλάει στον ηγέτη μιας ξένης χώρας, πρέπει να μπορεί να μιλάει σε αυτούς τους ανθρώπους και οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να ξέρουν ότι τους καταγράφουν", απάντησε σήμερα ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο σε έναν πρόεδρο και σε άλλες χώρες. Τούτου λεχθέντος, είχαμε μια πολύ καλή συνομιλία, πολύ ειλικρινή, πολύ έντιμη. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να την δώσουν" στην δημοσιότητα, πρόσθεσε.
 
Ο Τραμπ επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι είπε ψέματα. "Έκανε το λάθος να πει ότι ποτέ δεν μίλησε με τον γιο του. Πράγματι μίλησε στον γιο του, είπε ψέματα και πάλι. Δεν επιδιώκω να πλήξω τον Μπάιντεν, όμως έκανε κάτι πολύ άτιμο", ισχυρίστηκε.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης της συνομιλίας. "Δεν δημοσιεύουμε πολύ συχνά απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες (...) δεν θα ήταν ορθό να το κάνουμε, παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις", σχολίασε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
 
Την ώρα που οι Δημοκρατικοί ζητούν την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Τραμπ για την υπόθεση αυτή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξαπέλυσε και αυτός πυρά στον Μπάιντεν λέγοντας ότι θα πρέπει να μπει στο στόχαστρο των ερευνών ο πρώην αντιπρόεδρος αν υπάρχουν ενδείξεις ότι "παρενέβη για να προστατεύσει τον γιο του από μια έρευνα στην Ουκρανία".
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ, είπε ότι στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του, τότε η παραπομπή του Ρεπουμπλικανού προέδρου σε δίκη είναι μονόδρομος.
 
Μέχρι σήμερα, ο Σιφ είχε αποφύγει να ζητήσει την παραπομπή του Τραμπ –όπως έκαναν άλλοι Δημοκρατικοί για άλλες υποθέσεις– όμως από τα σχόλιά του στην εκπομπή State of the Union του CNN φαίνεται ότι έχει αλλάξει στάση.
 
"Εάν ο πρόεδρος παρακρατούσε την στρατιωτική βοήθεια (σ.σ. προς την Ουκρανία) και ταυτόχρονα προσπαθούσε να εκφοβίσει έναν ξένο ηγέτη για να κάνει κάτι παράνομο, να παράσχει λάσπη για τον αντίπαλό του κατά την προεκλογική εκστρατεία, τότε αυτό είναι ίσως η μόνη ανάλογη λύση στην κακεντρέχεια αυτής της συμπεριφοράς", είπε.
 
Στις 25 Ιουλίου (την ημέρα που έγινε το τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι), ο Σιφ είχε δηλώσει στο CNN ότι ο μοναδικός τρόπος για να φύγει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο είναι να τον καταψηφίσουν οι πολίτες στις εκλογές.
 
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Κρις Μέρφι, είπε στο NBC ότι ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψε την υπόθεση θα πρέπει να καταθέσει στο Κογκρέσο. Αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί τους, τότε θα υπάρχει μια ξεκάθαρη υπόθεση για παραπομπή του προέδρου, είπε.
 
Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν, η οποία σπάνια αναφέρεται στον Τραμπ στις προεκλογικές της ομιλίες, ξεκίνησε τον λόγο της χθες το απόγευμα σε συγκέντρωση επίσης στο Ντε Μόιν επικρίνοντας τόσο τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο. «Ζήτησε από άλλη μία ξένη κυβέρνηση να επιτεθεί στο εκλογικό μας σύστημα», κατήγγειλε ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους 1.200 ατόμων. «Έχει έρθει η ώρα να καταγγείλουμε την παράνομη συμπεριφορά του και να ξεκινήσουμε αμέσως τις διαδικασίες για την καθαίρεσή του».
 
Μάλιστα, στο Twitter η Ουόρεν κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι, εφόσον δεν κινεί διαδικασία καθαίρεσης, έχει γίνει πλέον «συνεργός του Τραμπ στην πιο πρόσφατη απόπειρά του να ζητήσει την παρέμβαση ξένων, προκειμένου να τον βοηθήσουν στις αμερικανικές εκλογές».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.