Σε μια συγκυρία όπου τα οικονομικά θέματα κυριαρχούν στην ατζέντα των συζητήσεων, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και ο Δήμος Κορυδαλλού διοργάνωσαν με επιτυχία εκδήλωση στις 23.09.2019 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, επιχειρώντας να τονώσουν το ενδιαφέρον για ζητήματα που συνδέονται με το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την προοπτική ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των πόλεων.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για την Κλιματική Κρίση, ανταποκρίθηκαν μαζικά θεσμικοί παράγοντες και πολίτες, γεμίζοντας την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού. Πιο συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης και η πρώην βουλευτής Εύη Καρακώστα, ενώ χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Τραγάκης και Γιάννης Ραγκούσης.
Από την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Ανδρέας Λεωτσάκος, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρ ης Κατσικάρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και ο Νίκος Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο πρώην Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος, ο πρόεδρος της Παμπειραικής Ένωσης Πολυτέκνων Γιάννης Πάχος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ελευσίνας Γιάννης Παναγιωτούλιας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ελευσίνας. Επίσης παρευρέθηκαν στελέχη της Αυτοδιοίκησης από διάφορους δήμους. Χαιρετισμό έστειλε και ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στοχευμένες εισηγήσεις από στελέχη που εκπροσωπούσαν όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής: (α) την κεντρική διοίκηση, (β) την Αυτοδιοίκηση, (γ) την ακαδημαϊκή κοινότητα και (δ) την κοινωνία των πολιτών.
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την στρατηγική του Δήμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε την ανάγκη πολλαπλασιασμού πρωτοβουλιών εκλαΐκευσης σύνθετων πολιτικών, ώστε ο πολίτης να γίνει κοινωνός και συμμέτοχος της προσπάθειας για μια ανθεκτικότερη πόλη. Τόνισε δε ότι πρόσφατα συνυπέγραψε το σχετικό σύμφωνο των δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια.
Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο οποίος περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο αυτό. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Προστατεύοντας στο Όρος Αιγάλεω»*, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με τα οποία στην ευρύτερη περιοχή του Όρους Αιγάλεω εντοπίζονται 52 παράνομες χωματερές.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΚΑ Μανώλης Γραφάκος πραγματοποίησε εισήγηση παρουσιάζοντας το όραμα της κεντρικής διοίκησης και τα ενδεδειγμένα μέτρα πολιτικής για την επιδίωξή του.
Ο Ομότιμος Καθηγητής και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θέμης Λέκκας προσέγγισε γενικότερα το περιβαλλοντικό ζήτημα εστιάζοντας στην πίεση που του ασκείται από την οικονομική ανάπτυξη.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος κατέθεσε την εμπειρία του από την υλοποίηση ευρωενωσιακών και εθνικών έργων για την πρόληψη αποβλήτων, ξεχωρίζοντας τις καλύτερες πρακτικές, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Την εκδήλωση συντόνισε ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ υπ. Διδ. Δημήτρης Μπανούσης.
*Κωδικοποίηση πληροφορίας του έργου
Τίτλος Έργου: Προστατεύοντας το Όρος Αιγάλεω
Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο. Στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» του άξονα: «Καινοτόμες δράσεις» του χρηματοδοτικού προγράμματος: «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις»
Προϋπολογισμός: 49.825,00 €
Δικαιούχος: ΙΕΑ - Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης
Σύμπραξη: ΙΕΑ - Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και ΠΕΣΥΔΑΠ
Σκοπός του έργου: Η συμβολή στην προστασία και την αειφόρο διαχείριση του Όρους Αιγάλεω.
Μεθοδολογία: Καταγραφή (α) των οχλουσών δραστηριοτήτων, (β) των παράνομων χωματερών και (γ) της βιοποικιλότητας του Όρους Αιγάλεω.
Προσδοκώμενα αποτελέσματα: (α) Συγκέντρωση και επικοινωνία περιβαλλοντικής πληροφορίας μέσω ενός ψηφιακού αποθετηρίου για το Όρος Αιγάλεω που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. (β) Ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μοναδικής αξίας από οικολογικής άποψης Όρος Αιγάλεω
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου