- Επί μία ώρα η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς παρουσίαζε στον Υπουργό Ανάπτυξης τα προβλήματα βιοτεχνικών και παραγωγικών επιχειρήσεων, από την εξάπλωση του κορωνοϊού “Covid-19”
Συγκεκριμένες προτάσεις για την προετοιμασία και την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου που αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και της αγοράς, παρουσίασε η διοίκηση του Β.Ε.Π. στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη διάρκεια ωριαίας τηλεδιασκέψεως.
Οι έγκαιρες, αναλυτικές και απολύτως τεκμηριωμένες προτάσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς για τη διεύρυνση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) σε κλάδους που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα αρχικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, την εξασφάλιση ρευστότητας και προστασίας των βιοτεχνιών, αλλά και την ενίσχυση των εγχώριων παραγωγικών μονάδων προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Το κυβερνητικό στέλεχος ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ΒΕΠ και συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας εθίγησαν όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τις 15 χιλιάδες ενεργές επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου.
Στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ανάπτυξης, εκτός από τον Πρόεδρο του ΒΕΠ κ. Ανδριανό Μιχάλαρο, συμμετείχαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής κ.κ. Θεόδωρος Ματθιουδάκης (Γενικός Γραμματέας), Γεώργιος Παπαμανώλης - Ντόζας (Β’ Αντιπρόεδρος), Κλαίρη Περηφάνου (Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης), Δημήτρης Φανουργάκης (Υπεύθυνος ΓΕΜΗ) και Γεώργιος Λυγερός (Πρόεδρος Τμήματος Βιοτεχνικών Θεμάτων), καθώς επίσης ο Διευθυντής του ΒΕΠ κ. Μιχάλης Γιάγκας και η Ειδική Σύμβουλος του Επιμελητηρίου κ. Βίκυ Μαυρομμάτη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η διοίκηση του ΒΕΠ επανέλαβε την έκκληση να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, όχι μόνο όσο τηρούνται τα μέτρα αντιμετωπίσεως του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19” αλλά κυρίως στην «επόμενη ημέρα», όταν θα αρχίσει η σταδιακή επιστροφή σε μια νέα «κανονικότητα» για την αγορά, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζομένους. Στο σημείο αυτό μάλιστα, τα στελέχη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ανέφεραν στον κ. Γεωργιάδη πώς από τις 11 Μαρτίου που λήφθηκαν τα πρώτα ειδικά μέτρα, άρχισε και η καταγραφή προβλημάτων σε μια σειρά βιοτεχνιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Αποσαφηνίστηκε από την πλευρά του ΒΕΠ πως τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση τυγχάνουν αποδοχής και αναγνώρισης από το βιοτεχνικό κόσμο. Ωστόσο προκύπτουν εξειδικευμένα προβλήματα και αγκυλώσεις σε βιοτεχνικές δραστηριότητες επί των οποίων πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων. Πάνω σ’ αυτά τα θέματα, ο Υπουργός Ανάπτυξης κατέγραψε τα ζητήματα που ενσκύπτουν, απάντησε σε ό,τι τού τέθηκε και δήλωσε την αμέριστη στήριξή του προς τους βιοτέχνες.
Σχετικώς με τη διαχείριση της «επόμενης ημέρας», αποσαφηνίστηκε από το ΒΕΠ πως οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί προς την Κυβέρνηση αποτελούν το αποτέλεσμα της δουλειάς και των αναλύσεων που γίνονται από την καταγραφή θεμάτων τα οποία κατατίθενται από τα μέλη του Επιμελητηρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση problems@bep.gr . Πρόκειται για μία πρωτοβουλία άμεσης συνέργειας και επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΠ ώστε τα αρμόδια υπουργεία και οι φορείς να έχουν ρεαλιστική εικόνα περί των τεκταινομένων στην αγορά.
Με την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος κ. Ανδριανός Μιχάλαρος επισήμανε ότι οι περισσότεροι βιοτέχνες δραστηριοποιούνται σε παραγωγικές δραστηριότητες και πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης, αφού άντεξαν στα δέκα χρόνια της κρίσης, κρατούν «ζωντανές» θέσεις εργασίας με υψηλή επιστημονική και τεχνική υπεραξία, εργάζονται ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο συνεπείς σε οφειλές και υποχρεώσεις, και προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.
«’Ηλθε η ώρα να υπάρξει στήριξη και ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής με χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα, αλλά και με πολιτική βούληση. Η στήριξη της ελληνικής επιχείρησης και ειδικά της βιοτεχνίας που είναι η ραχοκοκκαλιά της εθνικής οικονομίας, δεν μπορεί να είναι πολιτική υπόσχεση. Είναι στρατηγική επιλογή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΒΕΠ. Σε αυτό το σημείο τονίστηκε ο ρόλος και ο στρατηγικός σχεδιασμός του Επιμελητηρίου ώστε με την άρση των περιορισμών που προκαλεί η εξάπλωση του “Covid-19” να επανεκκινήσει η επιχειρηματικότητα και η παραγωγική σε ένα υγιές, ρεαλιστικό και παραγωγικό πλαίσιο.
Ο κ. Μιχάλαρος ανέφερε στον κ. Γεωργιάδη ότι στο ΒΕΠ συγκροτήθηκε Ομάδα Υποστήριξης που βρίσκεται σε άμεση επαφή με όλες τις επιχειρήσεις ώστε να καθοριστούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ανασυγκρότησης και επαναλειτουργίας ει δυνατόν όλων των βιοτεχνιών και ΜμΕ που επλήγησαν από την πανδημία. Ζήτησε να δοθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων περισσότερα εργαλεία ενίσχυσης και προστασίας των επιχειρήσεων, αλλά και να αναβαθμιστεί ο θεσμικός ρόλος των Επιμελητηρίων, καθώς σ’ αυτά απευθύνθηκαν βιοτέχνες, επιχειρηματίες και επαγγελματίες μόλις προέκυψε αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση από τα μέτρα πρόληψης ενάντια στην πανδημία.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης εξήρε το εξαιρετικό κλίμα αλλά και το επίπεδο της συζήτησης, η οποία κράτησε μία ώρα, με τη διοίκηση του ΒΕΠ και ζήτησε να λάβει εγγράφως τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για στήριξη και άμεση επανεκκίνηση της βιοτεχνίας.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου