O Μητσοτάκης κοιτάζει στο λάπτοπ

Η κυβέρνηση μελετά ήδη το σχέδιο για τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.


Το σχέδιο δεν αφορά μόνο την άρση των μέτρων, αλλά επίσης, την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία και την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων που επιταχυνθήκαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε στο χθεσινό του μήνυμα το πλαίσιο για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα, που όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του, ύστερα από την συζήτηση που προκλήθηκε, δεν περιλαμβάνει εκλογές.

Κορωνοϊός: Πού εστιάζει η κυβέρνηση ενόψει του Πάσχα
Έχουν περάσει 34 ημέρες από το πρώτο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία, στο οποίο προειδοποιούσε για την δύσκολη και αχαρτογράφητη εποχή που ξεκινούσε. Σε αυτό το διάστημα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίθηκε στους κανόνες και η κυβέρνηση στην διαχείριση της κατάστασης. Τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι άκρως ενθαρρυντικά, η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει την μάχη με την πανδημία και μπορούμε να διακρίνουμε το φως στην άκρη του τούνελ. Για να περάσουμε, όμως, απέναντι απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων και όχι χαλάρωση ύστερα από τα θετικά μηνύματα.
Η κυβέρνηση εστιάζει ιδιαίτερα στη προσέλευση κάποιων στις εκκλησίες, παρά τις αντίθετες οδηγίες και από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καθώς επίσης και στις «κοντινές μετακινήσεις μεταξύ συγγενών και φίλων» την ημέρα του Πάσχα. Για αυτό το λόγο οι έλεγχοι θα ενταθούν αυτή την εβδομάδα σε όλο το εθνικό δίκτυο, ενώ θα ενισχυθούν και οι περιπολίες. «Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης χθες, περιγράφοντας την αγωνία που υπάρχει.


Κορωνοϊός: Το σχέδιο για σταδιακή άρση των μέτρων- Προτεραιότητα σε σχολεία, καταστήματα
Η δουλειά όμως για τα επόμενα βήματα έχει ξεκινήσει. Στο Μέγαρο Μαξίμου συλλέγουν από όλα τα συναρμόδια υπουργεία τις προτάσεις για την «σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των περιορισμών» και την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το τελικό σχέδιο, με την εισήγηση των ειδικών να διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο.

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία δίνεται σε σχολεία, όχι απαραίτητα σε όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, όπως και στα εμπορικά καταστήματα, ενώ καφέ και εστιατόρια βρίσκονται προς το τέλος της λίστας. Η οριστική άρση των μέτρων δεν πρέπει να αναμένεται πριν τα μέσα Ιουνίου. Υπάρχουν σκέψεις όμως για επιμήκυνση κάποιων περιορισμών για ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από τον ιό. «Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικών μέτρων.

Η ατάκα Μητσοτάκη και τα σενάρια για εκλογές
Μια άλλη αναφορά του Πρωθυπουργού άναψε φωτιά στην πολιτική συζήτηση. «Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία», είπε και αμέσως άρχισαν τα σενάρια για εκλογές. Η κουβέντα τροφοδοτήθηκε κυρίως από στελέχη και ανθρώπους κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όταν γινόταν αναφορά στα σενάρια αυτά, αποκήρυσσαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Διευκρίνιζαν ότι η φράση αυτή αφορούσε την θεσμική λειτουργία φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη νομοθέτησης με ΠΝΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, που θα πρέπει να σταματήσει όταν εκλείψουν οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε.

Το γεγονός, όπως μεταφέρεται από αρμόδια στελέχη, ότι ο Πρωθυπουργός δεν συζητά και δεν σκέφτεται εκλογές, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται σχετικές εισηγήσεις από στελέχη. Προς το παρόν αυτές απορρίπτονται, κανείς όμως μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η κατάσταση όταν εξέρθουμε από αυτή την περιπέτεια και τι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν.
πηγή: iefimerida

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.