Δυναμική ροή ανθρώπινου δυναμικού, κτιρίων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στα χέρια των περιφερειαρχών και των δημάρχων επεξεργάζεται η ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να νομοθετηθεί εντός του καλοκαιριού ο νέος ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στις εισηγήσεις της 11μελούς επιστημονικής επιτροπής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας, μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές και είναι θέμα ημερών να πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από την κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο της προετοιμασίας της μεταρρύθμισης που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί κομβική «ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους βαθμούς λειτουργίας του κράτους ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο» βρίσκονται οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας, επιπλέον όμως και ο πολιτισμός και το περιβάλλον, στην κεντρική λογική της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
-Με πιο απλά λόγια, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης Ξενοφώντα Κοντιάδη, καλούνται να δείξουν τη… συνέχεια του επιτελικού κράτους, το επόμενο βήμα δηλαδή της ανακατανομής αρμοδιοτήτων σε διάφορα επίπεδα και της αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κυβερνητικό στόχο της αποκέντρωσης εξουσιών μέσα από τη ριζική ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιδιώκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, ώστε ακόμα και να πενταπλασιαστεί ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ στο 15%, από το σημερινό μόλις 3% του ΑΕΠ.
-Οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε υγεία και εκπαίδευση
-Ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης του σχεδίου
-Οι πόροι και η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου