Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των χωρών στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς η ασφάλεια του καθενός οδηγεί στην ασφάλεια όλων.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη διάσκεψη δωρητών προκειμένου να στηριχθεί το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε διάγνωση και θεραπεία του κοροναϊού, αλλά και για την ανάπτυξη εμβολίου, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των χωρών στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς η ασφάλεια του καθενός οδηγεί στην ασφάλεια όλων.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού:
«Σε ευχαριστώ πολύ Ursula von der Leyen και θα ήθελα να σε συγχαρώ για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Πρόκειται για πρωτοβουλία που πραγματικά ενώνει τον κόσμο και τις δυνάμεις μας στον κοινό αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Ελλάδα. Αρχίζουμε, σταδιακά, να χαλαρώνουμε τα πολύ περιοριστικά μέτρα που είχαμε λάβει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επτά εβδομάδων. Έχουμε υπάρξει σχετικά πετυχημένοι στην “επιπεδοποίηση” της καμπύλης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός εάν ανακαλύψουμε εμβόλιο δεν θα είμαστε απολύτως ασφαλείς.
Για αυτόν τον λόγο η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους.
Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανέφερε και η Melinda Gates, η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων.
Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα.
Από την πλευρά μας, με χαρά προσφέρω 3 εκατομμύρια ευρώ στην κοινή μας προσπάθεια, πέραν των ελληνικών θεσμών και ιδιωτικών ιδρυμάτων που έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δωρεές στον αγώνα κατά του Covid-19 και επίσης θα συνεισφέρουν ενεργά σε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα.
Ένα τελευταίο σημείο: Ευελπιστώ ότι μπορούμε να επιδείξουμε την ίδια αφοσίωση σε κοινή δράση για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης της γενιάς μας, την κλιματική αλλαγή, η οποία επίσης απαιτεί παγκόσμια αντίδραση. Σας ευχαριστώ πολύ».
Υπενθυμίζεται πως σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει την πρόταση οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αγοράζουν από κοινού τις πατέντες νέων εμβολίων, αλλά και τα διαγνωστικά τεστ, μεγιστοποιώντας έτσι τη διάδοση αντιικών φαρμάκων, όσο το δυνατόν συντομότερα και σε πιο φθηνές τιμές.
Ο Πρωθυπουργός, στη σημερινή παρέμβασή του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της κοινής δράσης έναντι του Covid-19, επισημαίνοντας τη σημασία ανάληψης ανάλογων πρωτοβουλιών κατά της κλιματικής αλλαγής.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου