Το πολιτικό νόημα μιας αποστροφής του Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη βουλή για τον Παπαγγελόπουλο. Η πρόσκληση στο ΚΙΝΑΛ. Η στροφή Τσίπρα προς την κεντροαριστερά και την επιχειρηματικότητα. Το κενό που αφήνει στο Μητσοτάκη η ρητορική της Γεννηματά. Γιατί είναι κρας τεστ για τον Μητσοτάκη ο ανασχηματισμός με μετεγγραφές από το χώρο της κεντροαριστεράςΜία αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη συζήτηση στη βουλή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την προανακριτική επιτροπή έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Έτσι θα πάμε ως το φθινόπωρο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην υπουργού του αφού στηλίτευσε την κυβέρνηση τη στάση της και την κατηγόρησε για αδιαφάνεια, απευθείας αναθέσεις αλλά και απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης ανέφερε με νόημα: «Φοβάμαι ότι έτσι θα πάμε μέχρι το φθινόπωρο».
Η φράση αυτή του κ. Τσίπρα ουσιαστικά θέτει ως χρονικό ορόσημο το τέλος των διακοπών του καλοκαιριού για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για πρόωρες κάλπες και μάλιστα προσδιορίζει και το πεδίο αλλά και τους τόνους της αντιπαράθεσης που διαβλέπουν από την Κουμουνδούρου αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι χτες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια αποφασιστική στροφή με το βλέμμα στα μεσαία εκείνα στρώματα που έδωσαν την εκλογική νίκη στη ΝΔ και την αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφέρθηκε στο λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας», παραδέχτηκε κάνοντας αυτοκριτική ότι η υπερφορολόγηση της αποκαλούμενης μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γεγονός και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα παρουσιάσει –αναμένεται το αργότερο ως την Παρασκευή- προτάσεις στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που να στηρίζουν αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις.
Στροφή στην επιχειρηματικότητα και κατεύθυνση την κεντροαριστερά
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε εκεί, πήγε ένα βήμα ακόμα παραπέρα στρέφοντας το τιμόνι λίγο περισσότερο δεξιά από όσο συνηθίζει το τελευταίο διάστημα.
Με αφορμή την πανδημία και την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην οικονομία και ιδίως στους κλάδους εκείνους που επλήγησαν ιδιαίτερα από το lockdown, όπως πχ ο τουρισμός και η εστίαση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για άρρηκτα συνδεδεμένα συμφέροντα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Το τρίτο ζήτημα που δείχνει που δείχνει και προεκλογική προετοιμασία από τον κ. Τσίπρα είναι πως δεσμεύτηκε να φέρει στη βουλή το θέμα των πλατειών και των συναθροίσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εχθροπάθεια προς τους νέους.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί αφενός μεν να κερδίσει κοινωνικές δυνάμεις που εστράφησαν τον Ιούλιο του 2019 προς τη ΝΔ όπως η λεγόμενη μεσαία τάξη.
Αφετέρου να διαμορφώσει μια συμμαχία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με τους εργαζόμενους, καθώς οι τελευταίοι σε μεγάλο βαθμό αποτελούν την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.
Οι «ειδικές συνθήκες» της δεξιάς στροφής
Μάλιστα αυτή η ρητορική του κ. Τσίπρα για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας αλλά και της μείωσης της φορολογίας της μεσαίας τάξης θυμίζει σε κάποια σημεία την προεκλογική ρητορική του κ. Μητσοτάκη και ο κ. Τσίπρας φαίνεται διατεθειμένος να τη δικαιολογήσει επικαλούμενος τις «ειδικές συνθήκες» της πανδημίας για να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας.
Από εκεί και πέρα η νεολαία θεωρείται από τον κ. Τσίπρα ένα προνομιακό του πεδίο παρά το πλήγμα που δέχτηκε η πολιτική και εκλογική τους σχέση λόγω της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη 4ετία. Αυτή τη σχέση θέλει να τη θωρακίσει.
Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο αυτής της νέας κοινωνικής συμμαχίας που επιδιώκει να εκφράσει θεωρώντας άρρηκτα συνδεδεμένα τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας και της επιχειρηματικότητας, ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι διατεθειμένος να μπει αποφασιστικά στο χώρο των διεργασιών της κεντροαριστεράς και να συνεχίσει τις επιθέσεις φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ.
Οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να έχει σκοπό, με κάθε επισημότητα, να απευθύνει πρόσκληση για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο να πιέσει ακόμη περισσότερο την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Η άρνηση της Γεννηματά και το κενό που θέλει να καλύψει ο Μητσοτάκης
Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της πως απορρίπτει ένα ενδεχόμενο σύγκλησης.
Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη έχει πάρει αποστάσεις από τα στελέχη της που θεωρούν αναπόφευκτο τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο η κινητικότητα είναι υπαρκτή και αυτή η κινητικότητα προκαλεί και νευρικότητα στο ΚΙΝΑΛ και ευρύτερα στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Πάντως η στάση της κας Γεννηματά η οποία έχει οξύνει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση και η στροφή στη ρητορική της προς πιο αριστερές κατευθύνσεις αφήνει χώρο στον κ. Μητσοτάκη που θέλει να διεμβολίσει και άλλο το χώρο της κεντροαριστεράς.
Ο πρωθυπουργός δείχνει διατεθειμένος να παγιώσει μια σχέση που έχει με ένα κομμάτι του αποκαλούμενου εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει πολιτικές αλλά και πολιτισμικές διαφορές με την Κουμουνδούρου.
Μάλιστα, οι διεργασίες από πλευράς κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και μέχρι την υπουργοποίηση στελεχών του κεντροαριστερού χώρου, με το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη να είναι στο τραπέζι, αν και ο ίδιος το έχει διαψεύσει.
Ανασχηματισμός και μετεγγραφές
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πολιτικές εξελίξεις επειδή είναι ανοιχτές προκαλούν μια εκρηκτική στο παρασκήνιο κινητικότητα προς κάθε κατεύθυνση μεταξύ του τρίγωνου ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού τα σενάρια για ανασχηματισμό παραμένουν ανοιχτά.
Πιθανότερη ημερομηνία για την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος θεωρείται η περίοδος της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ στις 7 Ιουλίου του 2019.
Μάλιστα δεν θεωρούνται εκτός πλάνων του πρωθυπουργού οι μετεγγραφές, ιδίως από το ΚΙΝΑΛ αν και είναι πολύ δύσκολο να τελεσφορήσουν τα όσα ακούστηκαν για εν ενεργεία βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, και τα οποία επισήμως διαψεύστηκαν.
Τα ονόματα
Σε ότι αφορά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, αυτός ενδεχομένως να μετακινηθεί προς το υπουργείο Εργασίας, στη θέση του κ. Βρούτση, ενώ ανάμεσα στους πιθανούς αντικαταστάτες του κ. Πέτσα βρίσκεται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος πως αναμένονται αλλαγές στις ηγεσίες των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού, με τον Χάρη Θεοχάρη και την Λίνα Μενδώνη, να αντικαθίστανται από τους Σπήλιο Λιβανό και Όλγα Κεφαλογιάννη, αντιστοίχως.
Σε ότι αφορά στο υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται πως ο Χρήστος Σταϊκούρας, παραμένει «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, παρά τη πρόσφατη σχετική φημολογία για αντικατάστασή του.
Το ρεπορτάζ λέει ότι ενδεχομένως ο Γιάννης Μανιάτης εφόσον υπουργοποιηθεί να βρεθεί στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να κατατμιστεί. Τον τομέα της Ενέργειας θα τον κρατήσει ο κ. Μανιάτης, μια και τον γνωρίζει καλά, ενώ ο νυν υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, θα ασχοληθεί με το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος.
Ακόμα, υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον κ. Χρυσοχοΐδη, να μετακινείται σε άλλο υπουργείο.
Τέλος, αναμένεται ριζική αναβάθμιση του υπουργείου Υγείας. Αν δεν παραμείνει ο Βασίλης Κικίλιας ως επικεφαλής, ίσως πάει κάποιο πρόσωπο που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα της υγείας.
Σε κάθε περίπτωση ένας ανασχηματισμός τον Ιούλιο εφόσον γίνει δεν αποκλείει σε επόμενη φάση και τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο όπως έδειξε η αποστροφή του κ. Τσίπρα.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου