Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης συμμετείχε προσκεκλημένος στην έκτη θεματική συζήτηση του φετινού κύκλου των ΟΝΝΕΔ Talks με θέμα τις «προκλήσεις του ελληνικού πρωτογενούς τομέα παραγωγής μετά την πανδημία» που πραγματοποιούνται με στόχο την επαφή των νέων ανθρώπων με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετάβαση στην εποχή μετά την πανδημία.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με την ενεργό συμμετοχή πολλών μελών της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και νέων οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο κ. Βορίδης είχε την ευκαιρία να απαντήσει στις εύστοχες και επίκαιρες ερωτήσεις που του έθεσαν τα μέλη της ΟΝΝΕΔ σχετικά με τις προκλήσεις που κλήθηκε και καλείται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα καθώς και τις ευκαιρίες που γεννά ο αγροτικός τομέας μέσα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία.
Στην έναρξη της τοποθέτησής του ο Υπουργός έθεσε το ιδεολογικό στίγμα βάση του οποίου η Νέα Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Λαϊκή Δεξιά συνδέονται με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, χαρακτηρίζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική ως βασικό πυλώνα της ιδεολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη στιγμή της δόμησής της.
«Η παράταξή μας, η ευρωπαϊκή δεξιά έχει ιστορικά μια προνομιακή σχέση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα (…) αυτή η σχέση με τον αγροτικό κόσμο εκφράζει έναν αξιακό κώδικα ο οποίος βρίσκεται στη μήτρα της ιδεολογικής αξιακής, παραταξιακής σύνδεσης της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με αυτό τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε ότι «αυτό οφείλεται στο ότι εμείς εκφράζουμε παραδοσιακές και συντηρητικές αξίες, είναι ένας κόσμος με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τις παραδοσιακές αξίες και παραδόσεις, υπερασπιζόμαστε την ύπαιθρο, τη σχέση με τη γη, τη σχέση με την παραγωγική διαδικασία και επομένως υπερασπιζόμαστε κοινωνικά, αυτά τα στρώματα τα οποία κάποιοι από διαφορετικές απόψεις - αντιλήψεις τα θεωρούσαν νομοτελειακά καθυστερημένα, ενώ εμείς θεωρούσαμε ότι εκεί βρίσκονται αγκυρωμένες οι παραδόσεις του Έθνους μας και της παράταξής μας. Αυτό δημιουργεί μια συναισθηματική δέσμευση με αυτό τον κόσμο και αυτό έχει εκφραστεί σε πάρα πολλές στιγμές χρονικά και νομίζω ότι κατεξοχήν εκφράζεται και την εποχή του κορωνοϊού» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
Προχωρώντας σε μια αποτίμηση των συμπερασμάτων της περιόδου της πανδημίας, ο κ. Βορίδης εξήρε την ιδιαίτερη σημασία που προσέλαβε η αναγκαιότητα διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας, η οποία βρέθηκε στον πυρήνα υπεράσπισης της διατροφικής αλυσίδας, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός επανάφερε αυτά τα οποία είναι σημαντικά στο κέντρο της συζητήσεως.
Παράλληλα, ο Υπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας της πατρίδας μας όχι μόνο άντεξε, αλλά σε ορισμένους τομείς η ελληνική παραγωγή αναδείχτηκε σε μεγάλο βαθμό πρωταθλήτρια, αυξάνοντας κατακόρυφα την εξαγωγική της δραστηριότητα.
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έλαβε το Υπουργείο για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι υπήρξε μέριμνα για τη στοχευμένη ενίσχυση όλων των κλάδων και μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο, καθώς σε όλα τα μέτρα υπήρξε απόφαση του Πρωθυπουργού.
«Το κάναμε έχοντας μια αφετηρία ιδεολογικοπολιτική, που έλεγε ότι πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή, πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας για να συνεχίσουν να βρίσκονται στην παραγωγή αλλά και για να μην έχουμε φαινόμενα ερήμωσης της περιφέρειας» τόνισε ο Υπουργός συμπληρώνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στους παραγωγούς περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ.
Με αφορμή τη στήριξη των πληγέντων κλάδων, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση «έκλεισε τα αυτιά της» στον λαϊκιστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλούσε σε οριζόντια ενίσχυση όλων των αγροτών, ανεξάρτητα αν είχαν πληγεί ή όχι.
«Αντισταθήκαμε σε αυτό, δεν δώσαμε οριζόντιο επίδομα και νομίζω είμαστε απολύτως δικαιωμένοι, έχουμε στηρίξει όλους τους κλάδους που έπαθαν ζημιά και ήταν σωστή και ακέραια η πολιτική μας» κατέληξε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν τα μέλη της ΟΝΝΕΔ για τη στροφή των νέων στην αγροτική παραγωγή και τα εργαλεία ενίσχυσης που χρειάζονται ενώ διερωτήθηκαν και εάν τελικά η Ελλάδα είναι μια χώρα μηδενικής παραγωγής, με τον κ. Βορίδη να λαμβάνει τον λόγο και να καταρρίπτει τον αστικό μύθο ότι η χώρα μας δεν παράγει τίποτα, αναφέροντας ως τεκμήριο των λεγόμενων του τη θεαματική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου που έχει επιτευχθεί στον αγροτικό τομέα την τελευταία δεκαετία, μειώνοντας το έλλειμμα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, ο Υπουργός εξέφρασε την ευχή οι συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στους ειδικούς για την ανάγκη οι νέοι να επιστρέψουν στη γη να μη μένει στο τραπέζι αλλά να φτάσει στο χωράφι. «Το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες μπορεί να είναι η αφετηρία αλλά χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη, πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι, υπάρχουν νέοι που μπαίνουν στο χώρο της μεταποίησης που είναι πολύ κεφάτοι, διεκδικούν ποσά με επιτυχία (…) μας ενδιαφέρει να μεταλαμπαδεύσουμε την αντίληψη σχετικά με το τι είναι η πραγματική παραγωγή» σημείωσε ο κ. Βορίδης.
Αναφορικά με τη Συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα 27 κράτη - μέλη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Υπουργός τη χαρακτήρισε ως μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση που κλήθηκαν να λύσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έπειτα από επίπονες συνομιλίες βρέθηκε ένα modus vivendi, που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις και τους παραγωγούς σε μια πράσινη ανάπτυξη με μείωση του αρνητικού αποτυπώματος στο περιβάλλον που όμως παράλληλα βοηθά την αγροτική παραγωγή και διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια της Ένωσης.
«Ζήτησα να υπάρχει ένα όριο της τάξης του 20% για τις κυβερνήσεις για να μην πέφτουμε από τους περιβαλλοντικούς στόχους, την ώρα που η Αριστερά ζήτησε αυτό το ποσοστό να πάει στο 40% και αν δεν πιάσουμε τα ποσοστά να κόβονται οι ενισχύσεις για τους αγρότες. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν που τα έλεγε αυτά να πάει να τα πει στους αγρότες» σχολίασε δηκτικά ο κ. Βορίδης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την αποδοχή της πρόσκλησης και επαίνεσε τη σπουδαία δουλειά που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στον αγροτικό τομέα υπογραμμίζοντας ότι «ως ΟΝΝΕΔ έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το θέμα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής μέσα από μια καμπάνια που θα ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά, μόλις οι συνθήκες και οι ειδικοί μας επιτρέψουν να βρεθούμε κοντά στους νέους αγρότες, μιλώντας για το μέλλον τους και δημιουργώντας έτσι μια δέσμη προτάσεων για αυτό το τόσο νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου