Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, την αγορά επιπλέον ομολόγων, ύψους μισού τρισ. ευρώ, και ακόμη μεγαλύτερων επιδοτήσεων στις τράπεζες για να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης έως το αναμενόμενο τέλος της έξαρσης του κορωνοϊού.
Οι συζητήσεις, ωστόσο, με πέντε πηγές που μετέχουν ή είναι κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δείχνουν ότι η συνεδρίασή του στις 9-10 Δεκεμβρίου ήταν τεταμένη και ότι η πρόταση του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, κόντεψε να ναυαγήσει, καθώς υπήρχαν διαφωνίες από αξιωματούχους για το ύψος των αγορών ομολόγων και τους όρους των επιδοτούμενων δανείων στις τράπεζες.
Η Λαγκάρντ παρενέβη για να διαμορφώσει μία συμφωνία και στα δύο αυτά θέματα, κάνοντας παραχωρήσεις στους διαφωνούντες αντί να τους απομονώσει, όπως έκανε σε τέτοιες περιπτώσεις ο προκάτοχός της, ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσαν οι πηγές. Στην πρώτη περίπτωση, η Λαγκάρντ μπόρεσε να «κερδίσει» τους διαφωνούντες, τονίζοντας ότι ο φάκελος των 500 δισ. ευρώ για τις αγορές ομολόγων δεν είναι απαραίτητο να διατεθεί πλήρως, εφόσον οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμείνουν άνετες. Αυτό καθησύχασε τα μέλη του Δ.Σ. που ήθελαν μικρότερες αγορές ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις τους κινούνται ήδη σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, τα spreads είναι μικρά και είναι δύσκολο να βρεθούν κρατικά ομόλογα σε κάποιες μικρές χώρες. Η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι ο φάκελος θα μπορούσε να αυξηθεί. Αυτό, όμως, θα απαιτούσε νέα απόφαση του Δ.Σ., με το σχετικό εμπόδιο να είναι μεγαλύτερο. «Δεν είναι πλέον ένας φάκελος, αλλά ένα πλαφόν, ένα μέγιστο ποσό», είπε μία από τις πηγές.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διαφωνούσαν και για το ύψος των μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες (Targeted Longer-Term Refinancing Operations, TLTRO), μία όλο και πιο αμφιλεγόμενη διευκόλυνση, μέσω της οποίας οι τράπεζες πληρώνονται για να δανείζονται από την ΕΚΤ εφόσον δεν μειώνουν τις χορηγήσεις δανείων τους. Υπέρμαχοι μίας πιο αυστηρής πολιτικής εναντιώθηκαν στην αρχική πρόταση του Λέιν για την αύξηση του ανώτατου ποσού που θα είχαν δικαίωμα να δανειστούν οι τράπεζες από το 50% στο 60% των επιλέξιμων δανείων τους, αλλά η Λαγκάρντ κατάφερε να επιτύχει έναν συμβιβασμό στο 55%, δήλωσαν οι πηγές.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου