Βαρύ εξακολουθεί να είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, το πρωί της Δευτέρας, ότι η κυβέρνηση τη στηρίζει και ότι πρόκειται για μια καλή υπουργό, με σημαντικό έργο στο υπουργείο.
Όλοι, ωστόσο, παρατήρησαν ότι η κυρία Πελώνη πήρε αποστάσεις από τη Λίνα Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας «ατυχή» τη δήλωσή της ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας «επικίνδυνος άνθρωπος» και συμπλήρωσε ότι αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Ήταν, κατά κάποιον τρόπο, μια αποδοκιμασία για τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, που δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί δυσφορία για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυρία Μενδώνη το θέμα Λιγνάδη, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
Αιχμές κατά Μενδώνη από Άκη Σκέρτσο
Μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, πήρε μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Λίνα Μενδώνη, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του Σκάι.
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι έγινε μια λανθασμένη επιλογή από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά αποσύρθηκε και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Στη συνέντευξη, ο κ. Σκέρτσος δεν διευκρίνισε αν «λανθασμένη επιλογή» από το υπουργείο Πολιτισμού εννοεί την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, η οποία «αποσύρθηκε». Σε αυτή την περίπτωση, θα επρόκειτο για κανονική αποδοκιμασία της Λίνας Μενδώνη, η οποία επέλεξε τον Λιγνάδη για την κορυφαία θέση στο Εθνικό. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκέρτσος επιτέθηκε στο «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ», κατηγορώντας την αντιπολίτευση για μια προσπάθεια επίθεσης σε θεσμούς του πολιτεύματος.
«Όταν εξαπολύονται κατηγορίες, συντονισμένα και ενορχηστρωμένα από την ίδια τη μείζονα αντιπολίτευση, περί συμμετοχής του πρωθυπουργού ή μελών της κυβέρνησης σε κυκλώματα παιδεραστίας αυτό συνιστά προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος. Και πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους», είπε ο υφυπουργός, δίνοντας και μια πρόγευση για τη συζήτηση πολύ υψηλών τόνων που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για «την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου».
Βόζεμπεργκ-Πλεύρης ζήτησαν παραίτηση Μενδώνη
Ωστόσο, το γαϊτανάκι των αποστάσεων από τις δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη συνεχίστηκε, δημόσια, από στελέχη της ΝΔ. Ο Θανάσης Πλεύρης, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε τον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου «επικίνδυνο άνθρωπο», σημείωσε ότι «την επικινδυνότητα θα την κρίνουν τα δικαστήρια, οι Αρχές. Δεν θα την κρίνει η πολιτική ηγεσία».
Αναφορικά με τη δήλωση της κ. Μενδώνη ότι εξαπατήθηκε από τον κ. Λιγνάδη, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε: «Εάν εξαπατήθηκε ή όχι, πάλι είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο, το οποίο οφείλει να απαντήσει η υπουργός, τι εννοεί, διότι πολιτικός -κατά την άποψή μου- δεν νοείται να λέει "εξαπατήθηκα"».
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ πήγε ένα βήμα πιο πέρα και ζήτησε από τη Λίνα Μενδώνη να διευκολύνει τον πρωθυπουργό και να παραιτηθεί. Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, η κυρία Βόζεμπεργκ τόνισε ότι εκ του θεσμικού της ρόλου η κ. Μενδώνη έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη της επιλογής του Δημήτρη Λιγνάδη, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι δεν επιρρίπτει στην υπουργό Πολιτισμού ούτε απόπειρα συγκάλυψης ούτε ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τις πράξεις του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Παράλληλα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η υπουργός Πολιτισμού οφείλει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, καθώς είναι δική της ευθύνη η επιλογή των προσώπων. «Δεν είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, αλλά του εκάστοτε υπουργού» η επιλογή προσώπων, τόνισε η ευρωβουλευτής.
Καλλιτέχνες και φορείς κατά Μενδώνη
Το κλίμα για την υπουργό Πολιτισμού βαραίνει ακόμη περισσότερο από τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις καλλιτεχνών και φορέων, μετά τη συνέντευξή της για τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια, βρέθηκαν πάνω από 250 άτομα που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα υπέρ της παραίτησης Μενδώνη, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη του Εθνικού.
Την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ζήτησε την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση Λιγνάδη.
«Υπό το σκότος των πρόσφατων εξελίξεων στον χώρο του Πολιτισμού και επειδή η ευθιξία, η φιλοτιμία και η υπευθυνότητα είναι αρετές που πρέπει να διαθέτουν όχι μόνον οι άρχοντες αλλά και οι υπηρετούντες τους άρχοντες, ιδίως όταν οι πρώτοι δεν τις διαθέτουν, επιθυμούμε, με την παρούσα δήλωση, να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την πρωτοφανή υπόθεση των αποκαλύψεων που αφορούν τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αποποιούμενη με τόση επιτηδευμένη ελαφρότητα τις προσωπικές της ευθύνες και αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θεωρούμε αυτονόητο, παίρνοντας υπόψη μας και μια σειρά απαράδεκτους χειρισμούς της κατά την πολιτεία της, ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση παραίτησή της», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Επίσης, τα hashtag #nomoremendoni και #Μενδωνη_παραιτησου κυριάρχησαν στα social media, αφού πολλοί χρήστες δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους, ανάμεσά τους και επώνυμοι καλλιτέχνες.
«Η σημερινή ημέρα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί “Παγκόσμια ημέρα κωλοτούμπας”. Για να δούμε πόσο ακόμα θα τραβήξει η παρωδία», έγραψε χαρακτηριστικά η ηθοποιός Ζέτα Δούκα.
Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έγραψε: «Η Μενδώνη είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος και χωρίς υποκριτική τέχνη! Παραιτήσου τώρα!!!! #nomoremendoni».
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου