Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στο  συνέδριο: «Πανόραμα Συνοχής: Χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας κατά την περίοδο της πανδημίας και της Πράσινης Συμφωνίας», το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Πειραιώς και Νήσων Αττικής, σε συνεργασία με τους επιμελητηριακούς φορείς Πειραιώς.

 

Στο  συνέδριο, το οποίο τελούσε  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής,  συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών, της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης.

 

 Ακολουθούν  βασικά σημεία από τον χαιρετισμό του κ. Μώραλη.

 

 

 

«Θέλω να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο της πόλης μας και τον Πρύτανη κ. Κότιο για αυτήν την χρήσιμη και ιδιαιτέρως επίκαιρη πρωτοβουλία. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αποτελεί πολύτιμο συνομιλητή, σύμβουλο και εταίρο της νέας αναπτυξιακής νοοτροπίας που ακολουθεί με συνέπεια και όραμα  η δημοτική μας αρχή εδώ και εξίμισι χρόνια. 

 

Από το 2014, όταν και καταρτίζαμε το σχέδιο μας, προκειμένου να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου, δεν έχουμε σταματήσει να αναζητούμε, να διεκδικούμε και να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης, εγχώρια, ευρωπαϊκή, διεθνή.

 

Στη κατεύθυνση αυτή, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων έχει εξελιχθεί σε ένα σωτήριο «αναπνευστήρα» για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας μας, ώστε να επιβιώσει από την οικονομική ασφυξία, από την οποία διέπεται διαχρονικά και πιστεύω ότι  αυτό αναγνωρίζεται και από την εκάστοτε κεντρική διοίκηση.

 

Ο Δήμος Πειραιά υλοποιεί αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης μας. Βασικό μας όπλο τα 120 εκ. ευρώ  περίπου, τα 80 μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης κι άλλων πόρων που προέρχονται από την Περιφέρεια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία αξιοποιούνται ήδη και θα αξιοποιηθούν περαιτέρω σε αναπτυξιακά έργα, σε στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε νέες, δυναμικές και καινοτόμες προσπάθειες.

 

Νιώθουμε ηθικά δικαιωμένοι όταν αναφέρονται θετικά σε εμάς,  καθώς είμαστε από τους πρώτους Δήμους της χώρας που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και παρά τις δυσκολίες, το ιδιαίτερα  χρήσιμο εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα χρήματα που έχουμε διασφαλίσει μέσω της Ο.Χ.Ε. Πειραιά, περίπου το ένα τρίτο προωθείται μέσα από μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών στο «επιχειρείν».

 

Επιταχύνουμε λοιπόν, την ανάπτυξη ενός ισχυρού πλέγματος για τη στήριξη των επιχειρήσεων της πόλης μας, αλλά και για νέους επιχειρηματίες, προωθώντας 76 συνολικά στοχευμένες δράσεις.

 

Μετά τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», δημιουργήσαμε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, με στόχο να παρέχουμε στις επιχειρήσεις όλη την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση, αξιόπιστες πληροφορίες και φυσικά συμβουλευτική υποστήριξη για να ανταπεξέλθουν  στα νέα δεδομένα.

 

Σύντομα θα προκηρύξουμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της πόλης που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ύψους 9 εκ. ευρώ, με τη μορφή μη επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης. Είναι μια σημαντική προοπτική σε συνέχεια του προγράμματος της Περιφέρειας, την οποία έχουμε συζητήσει με τα τρία Επιμελητήρια της πόλης και τον Εμπορικό Σύλλογο.   

 

Επιπλέον, προετοιμαζόμαστε ήδη για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, το νέο ΕΣΠΑ και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αυτή τη στιγμή συζητούνται και σχεδιάζονται.

 

Δύο είναι οι κρίσιμοι άξονες για τη νέα προγραμματική περίοδο αναφορικά με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, για τους οποίους ο Πειραιάς διεκδικεί να αφήσει το στίγμα του:

 

-          να αντισταθμιστούν οι δραματικές συνέπειες από την πανδημία

 

-να προτεραιοποιηθεί και να στηριχθεί η διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο συνεργατικών σχημάτων.

 

Για το μέλλον της Ο.Χ.Ε. του Πειραιά που τώρα διαμορφώνονται οι βασικές αρχές της, έχουμε προκρίνει τρεις βασικούς τομείς που απαντούν και στο θέμα του σημερινού συνεδρίου:

 

-στοχευμένη στήριξη σύμφωνα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της τοπικής επιχειρηματικότητας

 

- ψηφιοποίηση και έξυπνα συστήματα που θα διευκολύνουν τη ζωή όλων μας, τις συναλλαγές του πολίτη και του επιχειρηματία με τον δήμο,  καθώς  και την εσωτερική λειτουργία και διακυβέρνηση του δήμου. Η πανδημία έπαιξε έναν, σε εισαγωγικά, θετικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

 

-Περισσότερο πράσινο μέσα στην πόλη, στα πάρκα και τις γειτονιές, καθώς και μια σειρά πρωτοβουλιών περιβαλλοντικών ζητημάτων γιατί, όπως έχουμε πει, είμαστε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά πόλη, κυρίως από τη λειτουργία του μεγάλου λιμανιού της χώρας, αλλά και όχι μόνο.

 

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε ένα μακρόπνοο σχέδιο, ένα master plan για την ανάπτυξη της πόλης, σε σύμπνοια με τους φορείς του Πειραιά.  Πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση ως πρόκληση, ως μια ευκαιρία, έτσι ώστε όταν επιστρέψει η ανάπτυξη να είμαστε έτοιμοι. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και θεωρώ πως θα το κερδίσουμε. Σας ευχαριστώ».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.