Εκτός ορίων είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής ενώ στα όριά τους είναι σε πάρα πολλές άλλες περιοχές, όπως πχ της Αχαΐας όπου λιγοστεύουν επικίνδυνα τα κρεβάτια των ΜΕΘ, την ώρα που η χώρα καταγράφει θλιβερό ρεκόρ διασωληνωμένων, καθώς για πρώτη φορά στον ένα χρόνο πανδημίας, ο αριθμός τους έφτασε τους 706.
Συμπεριλαμβάνονται στους 706 και οι εκτός ΜΕΘ;
Το ερώτημα μάλιστα που θέτουν μετ’ επιτάσεως τα στελέχη της ΟΕΝΓΕ είναι αν στον αριθμό των διασωληνωμένων από κοροναϊό covid-19 που επισήμως δίνει το υπουργείο Υγείας είναι αν σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Ερώτημα το οποίο επανέφερε σήμερα ο γραμματέας των Νοσοκομειακών Γιατρών Πάνος Παπανικολάου.
Ο γραμματέας των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας και πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας επεσήμανε ότι χθες στις λίστες του ΕΚΑΒ περίμεναν για εισαγωγή σε ΜΕΘ 111 ασθενείς και σήμερα πάνω από 105, προσθέτοντας ότι μονίμως είναι πάνω από 100 άτομα που περιμένουν.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα οι διασωληνωμένοι είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας ότι «πάντα υπάρχουν μερικές κλίνες κενές και αρκετοί ασθενείς στις ΜΕΘ είναι αποσωληνωμένοι. Πάντα έχουν αποσωληνωμένους τα νοσοκομεία Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικό, ΚΑΤ κ.α.».
Ξαναρωτώ πολλοστή φορά γιατί απάντηση δεν έχουμε πάρει ποτέ :
στον αριθμό διασωληνωμένων πασχόντων από #Covid_19 ο οποίος ανακοινώνεται καθημερινά από το ΗΕΔ του ΕΟΔΥ (706 σήμερα) περιλαμβάνονται και οι εκτός #ΜΕΘ ναι ή όχι ;
cc @Vkikilias @vkontozamanis @arkouman— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) March 25, 2021
Θάνατοι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ
Ο Ηλίας Σιώρας αναφέρθηκε στους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, λόγω έλλειψης ΜΕΘ και τόνισε ότι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ υπερδιπλασιάζεται, καθώς οι ασθενείς υποθεραπεύονται.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα, ανέφερε τον χθεσινό θάνατο διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ, σε κοινό θάλαμο στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος».
Μεταφέρονται από κλινική σε κλινική ψάχνοντας για οξυγόνο
Την κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής περιγράφει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Αττικό» όπου ασθενείς μεταφέρονται από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρουν οξυγόνο.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο στο «Αττικό» δεν επαρκεί το οξυγόνο εξαιτίας του ότι οι μολυσμένοι από covid ασθενείς που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνούν τους 250. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετακινούνται οι ασθενείς από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρεθεί οξυγόνο για να τους χορηγηθεί. «Αυτό δεν το λες σχεδιασμό» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Ο θάνατός σου η ζωή μου
Στο μεταξύ οι εικόνες με τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων καλά κρατούν. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το «Αγία Όλγα» που εφημερεύει τώρα έχει κατειλημμένες όλες τις κλίνες κοροναϊού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 18 ράντζα για να ανταπεξέλθει στην εφημερία.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Γιαννάκου, το μεγαλύτερο πρόβλημα με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ (σε ότι αφορά τον αριθμό τους και τις ημέρες αναμονής για την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ) το έχουν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ κοροναϊού. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Νίκαιας όπου έχει 11 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία που διαθέτουν δικές τους ΜΕΘ όταν αδειάζει κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ δεν το δίνουν στο ΕΚΑΒ και εξυπηρετούν κυρίως δικούς τους νοσηλευόμενους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Χθες μάλιστα είχαμε και τον πρώτο διασωληνωμένο ασθενή εκτός ΜΕΘ στο ΚΑΤ παρά το γεγονός ότι το εν λόγω νοσοκομείο διαθέτει 51 κλίνες ΜΕΘ. Η εισαγωγή του στη ΜΕΘ οφείλεται στο θάνατο ενός ασθενή από τους νοσηλευόμενους σε κρεβάτι ΜΕΘ.
«Ο θάνατος σου η ζωή μου» σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.
Μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ κενές σε δύο νοσοκομεία
Σταθερά υψηλός καταγράφεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ και στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Σήμερα βρίσκονται 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ενώ παραμένουν επίσης και πολλές οι ημέρες αναμονής στη λίστα για την εξεύρεση κλίνης σε ΜΕΘ.
Η επιλογή ασθενών γίνεται με ηλικιακά κριτήρια επιμένει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν αρκετοί θάνατοι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, υπενθυμίζοντας ότι στην αρχή της εβδομάδας πέθανε 37χρονος διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο «Γεννηματάς».
Συνολικά δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι παραμένουν και σήμερα εκτός ΜΕΘ. Ενδεικτικά ο κ. Γιαννάκος αναφέρει 11 στο ΓΚ της Νίκαιας, 4 στο «Τζάνειο», 4 στο «Θριάσιο», 4 στο «Ελπίς», 2 στο Παμμακάριστος, 5 στο Γεννηματάς και πολλοί άλλοι σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία.
Κενές κλίνες ΜΕΘ αυτή τη στιγμή καταγράφονται μόνο 5 στο «Αττικό» και 3 στον Ερυθρό Σταυρό». Σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.
Αυτή πλέον η κατάσταση περιγράφεται από πλειάδα γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ σε καθημερινή βάση όπως προκύπτουν από τα ρεπορτάζ, όπου ένας στους τέσσερις διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ.
Ελλείψεις σε μηχανήματα, υποδομές και κρεβάτια
Στην πραγματικότητα αυτό που έρχεται στην επιφάνεια ως μείζον πρόβλημα για το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η έλλειψη σε μηχανήματα, υποδομές και κρεβάτια εκτός φυσικά του προβλήματος των ελλείψεων σε προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές).
Στην κατεύθυνση αυτή ο Ηλίας Σιώρας επανέλαβε το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών χωρίς καμία αποζημίωση υπογραμμίζοντας παράλληλα και την άμεση ανάγκη προσλήψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές για να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Η επιστράτευση γιατρών δεν λύνει το πρόβλημα
Το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό δεν μπορεί να λυθεί με την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών καθώς πρόκειται για γιατρούς που εργάζονταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και είναι αδύνατο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός νοσοκομείου που νοσηλεύουν βαριά περιστατικά σε συνθήκες κατάρρευσης των νοσοκομείων.
Αυτό ακριβώς περιέγραψε χτες μιλώντας στο Mega και η λοιξωξιολόγος Όλγα Κοσμοπούλου από το ΓΚ της Νίκαιας η οποία αναρωτήθηκε αν «είναι ανάγκη να διαταραχθεί απολύτως η ζωή και η ισορροπία των συναδέλφων μικροεπαγγελματιών προκειμένου να μη γίνουν οι προσλήψεις που λείπουν;» και σημείωσε ότι οι κενές θέσεις των δημόσιων νοσοκομείων και η μη κάλυψή τους είναι διαχρονικό πρόβλημα.
«Δεν είναι μόνο τα χέρια, δεν είναι μόνο οι κλίνες που λείπουν. Αυτοί οι συνάδελφοι πώς θα δουλέψουν με τι συσκευές μόνιτορ, με τι οξύμετρα, με τι αναπνευστήρες; Ούτως ή άλλως έχουμε οριακό αριθμό υλικού», κατέληξε η κα Κοσμοπούλου.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου