«Την ώρα που σε όλη την Υφήλιο ο Ελληνισμός είναι έτοιμος να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου δεν διοργανώνει οτιδήποτε διαφορετικό σε σχέση με τους εορτασμούς προηγούμενων ετών.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (γειτονικούς και μη), ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, με το πρόσχημα της πανδημίας του Covid-19, δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν σχεδιασμό εκδηλώσεων, προκειμένου να προσδώσει στην ιστορική ημέρα της Εθνεγερσίας, την αίγλη που της αρμόζει.
Σε σχετική ερώτησή μου, στην προ ημερήσιας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου, κατά τη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 2021, η Κα Δήμαρχος απάντησε ότι λόγω της πανδημίας οι εκδηλώσεις για την Εθνική επέτειο θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ παράλληλα ζήτησε να καταθέσουμε σχετικές προτάσεις.
Ανταποκρινόμενος στο αίτημά της και καθώς παρατηρώ ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να τιμηθεί η Εθνική Παλιγγενεσία, καταθέτω τις παρακάτω προτάσεις που μπορούν να συνδέσουν την ιστορική μνήμη με την πόλη μας:
1. Δημιουργία προγράμματος σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, με τον τίτλο: «Μαθαίνουμε την πόλη μας μέσα από το 1821», όπου ο κάθε μαθητής θα μπορεί ηλεκτρονικά να βλέπει τον χάρτη του Δήμου μας και πατώντας πάνω στις οδούς με ονόματα ηρώων της Επανάστασης και ιστορικών τοπωνυμίων, να διαβάζει το βιογραφικό τους και το αντίστοιχο ιστορικό γεγονός.
2. Αγορά και φύτευση ελαιόδεντρου ηλικίας 200 ετών πλησίον του ηρώου, όπου θα ονομαστεί το «Δένδρο της Ελευθερίας».
3. Αδελφοποίηση με τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων και ανάδειξη των Μεθανιτών ηρώων σε σχετικές εκδηλώσεις, καθώς όπως είναι γνωστό οι περισσότεροι πρώτοι κάτοικοι του Δήμου μας προέρχονται από τα Μέθανα, ενώ επώνυμα Μεθανιτών ηρώων της Επανάστασης του 1821 απαντώνται ακόμη και σήμερα στον Δήμο μας, μέσω των απογόνων τους.
4. Συνεργασία με τους εθνικοτοπικούς συλλόγους για την πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης είτε διαδικτυακής είτε διά ζώσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μέσω της οποίας θα ακουστούν τα κατά τόπους ιστορικά τραγούδια που κατά εκατοντάδες υπάρχουν στη λαϊκή μας παράδοση.
5. Κατάθεση στεφάνων πέρα από το κεντρικό ηρώο του Δήμου μας: α) στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που βρίσκεται στην πλατεία του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, β) στον ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου και γ) στο παλαιό ηρώο της πόλης μας, όπου και αναγράφονται τα ονόματα των κατοίκων της παλαιάς Κοινότητας Μπραχαμίου που έπεσαν στα πεδία των μαχών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με την ευχή κάτι από τα παραπάνω να πραγματοποιηθεί και με την αμέριστη συμπαράστασή μου σε οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια θα ήθελα να ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλο τον Ελληνισμό».
Δημήτριος Κοτσόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Δημητρίου
Πολιτικός Επιστήμων-Ιστορικός
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου