Την ικανοποίησή τους για το «αποτύπωμα» του διήμερου φετινού εορτασμού της 25ης Μαρτίου -200 χρόνια από την επανάσταση του 1821- εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας ότι ανάδειξη του υψηλού συμβολισμού της επετείου συνδέθηκε με την προβολή της Ελλάδας, μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας, σε όλο τον κόσμο.


Οι λιτές- λόγω της πανδημίας - εκδηλώσεις ήταν αρκούντως επιβλητικές και γεμάτες συμβολισμούς. Η στρατιωτική παρέλαση δέσποσε στο «κάδρο» των εκδηλώσεων και η Ιστορία πέρασε μπροστά από τα μάτια των υψηλών προσκεκλημένων
κατά την ξενάγησή τους στην έκθεση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης με έργα ζωγράφων που είχαν εμπνευστεί από την Ελληνική Επανάσταση. Οι εικόνες ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της γης, εμβληματικά κτίρια ντύθηκαν και φωτίστηκαν με τα γαλανόλευκα χρώματα, ενώ τα μηνύματα που εστάλησαν στην Αθήνα από κορυφαίους ηγέτες και τους υψηλούς προσκεκλημένους ανέδειξαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τις ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας με άλλες χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο.



Για «μήνυμα ισχύος και περηφάνιας» κάνουν λόγο κυβερνητικοί παράγοντες αναφερόμενοι στην στρατιωτική παρέλαση ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν την σημασία να κερδίσει η χώρα τις κρίσιμες μάχες που έχει μπροστά της. «Εφέτος, η 25η Μαρτίου είναι μοναδική. Αλλά και ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη. Άλλωστε, και η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό Ελευθερία ονομάζεται», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την φετινή επέτειο και θέλοντας να τονίσει την ανάγκη ισχυροποίησης των δεσμών εμπιστοσύνης ανάμεσα στην «Πολιτεία και τους Πολίτες».

Το ότι η χώρα βρίσκεται εν τω μεταξύ σε εξωστρεφή τροχιά παρά την επέλαση της πανδημίας επιβεβαιώνεται, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, και από το «στίγμα» των ομιλιών των υψηλών προσκεκλημένων: του πρίγκιπα Καρόλου που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκδηλώσεις συνοδευόμενος από τη σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φρανσουά Παρλί. Στις εκδηλώσεις βεβαίως και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πρίγκιπας Κάρολος όταν πήρε το λόγο στην δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο χθες το βράδυ. Το μήνυμά του παρέπεμπε στην συνθήκη ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια». Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας – πρόσθεσε- είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας.



Για τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν «οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερες στον χρόνο, εξελίχθηκαν μέσα στη διάρκεια πολλών αιώνων και οι ρίζες τους είναι τόσο μακραίωνες όσο και η εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», ενώ για την Φρανσουά Παρλί που εκπροσώπησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η επέτειος δείχνει την μεγάλη αγάπη που συνδέει 200 χρόνια την Ελλάδα με την Γαλλία. «Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας», συνέχισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί κάνοντας αναφορές στους Γάλλους φιλέλληνας και λέγοντας ότι το να είσαι φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.

Η φετινή δε στρατιωτική παρέλαση έγινε βέβαια, λόγω της πανδημίας, για πρώτη φορά χωρίς την παρουσία κόσμου, όμως ήταν επίσης η πρώτη φορά που εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο οι τρεις χώρες που υποστήριξαν τον εθνικό ξεσηκωμό, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Για πρώτη φορά επίσης στη σύγχρονη ιστορία, στους εορτασμούς υπήρχε δρώμενο με έφιππο ντυμένο εύζωνα, ο οποίος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, προπορευόταν ομάδας έφιππων, οι οποίοι φορούσαν στολές που ξεκινούν από την εποχή της Επανάστασης με τη φουστανέλα μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην λιτή αλλά μεγαλοπρεπή παρέλαση συμμετείχαν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί είχαν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ  επιδείχθηκαν ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σημερινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου έλαβαν μέρος , τμήματα από συμμαχικές χώρες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.