Διαστάσεις «πανδημίας» λαμβάνει στην Ευρώπη η άρνηση ολοένα και περισσότερων χωρών να συνεχίσουν – μέχρι νεωτέρας – τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Και ενώ την Καθαρά Δευτέρα βρισκόταν ουσιαστικά σε ισχύ η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την καταλληλόλητα του συγκεκριμένου σκευάσματος, παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν αναφερθεί περιστατικά εκδήλωσης θρομβώσεων και συνακόλουθα η αναστολή χορήγησης του εμβολίου από επτά χώρες, σε διάστημα λίγων ωρών η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και στη συνέχεια η Ισπανία, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τους εμβολιασμούς μέχρι να δοθούν περισσότερα στοιχεία για την ασφάλειά του.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός, ότι στον απόηχο των αποφάσεων αυτών, η Νορβηγία ανακοίνωσε τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, σε αυτή τη φάση.
Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδική εταιρεία.
Οι αποφάσεις των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ο οποίος εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση.
Εκτακτη ανακοίνωση του ΕΜΑ
Σε αυτήν επισημαίνεται ότι «περιστατικά με θρομβώσεις του αίματος, κάποιες με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά όπως χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο. Χιλιάδες άνθρωποι παρουσιάζουν θρομβώσεις του αίματος κάθε χρόνο στην ΕΕ για διαφορετικούς λόγους. Ο συνολικός αριθμός θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο δεν φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό».
Ο ΕΜΑ, διευκρίνησε ότι συνεργάζεται με την εταιρεία, με ειδικούς σε παθήσεις του αίματος και με άλλες υγειονομικές Αρχές συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού MHRA, που έχει εμπειρία μετά τη χορήγηση 11 εκατομμυρίων δόσεων του εν λόγω εμβολίου.
«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ (PRAC) θα επανεξετάσει τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και μια έκτακτη συνάντηση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να καταλήξουμε με τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί και με τυχόν ενέργειες που πρέπει να ληφθούν».
Η αντίδραση του διευθυντή του Oxford Vaccine Group
Οι εξελίξεις αυτές, που όπως γίνεται κατανοητό προκαλούν μεγάλο πισωγύρισμα στον εμβολιαστικό σχεδιασμό πολλών χωρών με αποτέλεσμα να στερηθούν την προγραμματισμένη δόση εκατομμύρια άνθρωποι, προκάλεσε την αντίδραση του διευθυντή του Oxford Vaccine Group.
Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία «να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει τεράστιους κινδύνους για την υγεία καθώς αν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».
Η στάση της Ελλάδας
Η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υιοθέτησε το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση πως τα επεισόδια με τις θρομβώσεις σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.
Κατόπιν αυτού στην Ελλάδα, συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθούν κατά την συνεδρίαση της Τρίτης, όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα. Πάντως μέχρι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παρέπεμπαν στην ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές. Υπενθύμιζαν δε ότι το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια Βρετανούς.
Στην Ευρώπη τώρα και λίγη ώρα μετά τη Γερμανία, η Γαλλία αποφάσισε επίσης να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξεκινήσει γρήγορα πάλι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού».
Ανάλογη στάση τήρησε και η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά την εισήγηση του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων, Αifa, ότι για επίσης προληπτικούς λόγους, πρέπει να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της ΑstraΖeneca σε όλη τη χώρα. Και η Ιταλία θα αναμένει την νέα απόφαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής.
Νωρίτερα το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, η Γερμανία είχε ανακοινώσει πρώτη ότι αναστέλλει την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου κατά του κοροναϊού. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι των νέων κατευθυντήριων γραμμών προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια για τα εμβόλια Αρχή στη Γερμανία, καθώς ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με θρόμβωση.
Αυξάνονται οι ευρωπαϊκές χώρες
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αποτελούν τις τελευταίες χρονικά χώρες από μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών που ανέστειλαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά από αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων.
Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.
Τι είπε ο ΠΟΥ
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέγοντας ότι η συμβουλευτική του επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία κάποιου, προκλήθηκε από το εμβόλιο.
Απαντώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός».
Η Δανέζα που πέθανε από θρόμβωση
Η 60χρονη Δανέζα που πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 εμφάνισε “ιδιαίτερα ασυνήθιστα” συμπτώματα, ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή το βράδυ η Δανέζικη Υπηρεσία Φαρμάκων.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου