Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των καταγγελιών παρενόχλησης και κακοποίησης, καθώς και του σχεδίου που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής σχετικά με το πλαίσιο δράσης για τον περιορισμό των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, η ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε μια διαδικτυακή συζήτηση με προσκεκλημένο τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Κώτσηρα.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, στον οποίο κατέθεσε τις προτάσεις της Οργάνωσης για την αυστηροποίηση των απειλούμενων πλαισίων ποινών για ασελγείς πράξεις κατά ανηλίκων, την προσθήκη μιας επιπλέον επιβαρυντικής περίστασης σε ό,τι αφορά το έγκλημα του βιασμού, η οποία θα αναφέρει πως όταν το θύμα είναι ανήλικο, θα επιβάλλεται στο δράστη ισόβια κάθειρξη, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων ώστε να διευκολύνεται η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων ανακριτικών υπαλλήλων, αλλά και εξειδικευμένων ψυχολόγων/ψυχιάτρων.
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας ευχαρίστησε την ΟΝΝΕΔ για την πρόσκληση και δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πολιτικές νεολαίες να εισφέρουν στο δημόσιο διάλογο με δομημένες και ολοκληρωμένες προτάσεις όπως αυτή που κατέθεσε η ΟΝΝΕΔ, η οποία εντάχθηκε στην επίσημη πρόταση του Υπουργείου προς την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα.
Ο κ. Κώτσηρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τόνισε τα εξής: «Οι κύριοι άξονες που βασίζεται η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η οποία σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση κατόπιν της τελικής πρότασης από την Επιτροπή είναι οι εξής:
- Αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν αδικήματα προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας, ειδικά κατά ανηλίκων. Φυσικά, η αυστηροποίηση θα αξιολογηθεί στο συνολικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, αλλά η ευαισθητοποίησή μας ιδιαίτερα απέναντι σε ανηλίκους καθιστά απαραίτητη την εξάντληση όλων των σχετικών δυνατοτήτων.
- Παραγραφή αδικημάτων. Όταν μιλάμε για παραγραφή δεν εννοούμε μόνο την έκταση, που είναι φυσικά πολύ σοβαρό θέμα και αξιολογείται από την ηγεσία του Υπουργείου σε συνεργασία με την Επιτροπή η δυνατότητα επέκτασης της, αλλά υπάρχει επίσης ένα σημείο που για εμένα είναι μείζονος σημασίας: η αναστολή της παραγραφής σε ό,τι αφορά αδικήματα κατά ανηλίκων. Η βούληση μας είναι για όλα τα αδικήματα που αφορούν προσβολή γενετήσιας ελευθερίας είτε αυτά είναι πλημμεληματικού είτε κακουργηματικού χαρακτήρα, η παραγραφή να εκκινεί κατ’ ελάχιστο από την ενηλικίωση του.
- Προσπάθεια δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου προτεραιοποίησης της εξέτασης των προαναφερθέντων αδικημάτων. Στόχος μας είναι αυτά τα αδικήματα να μην χρονίζουν προκειμένου να επιτύχουμε τη μη περαιτέρω ψυχολογική επιβάρυνση των ανθρώπων που έχουν υποστεί αυτές τις συμπεριφορές.
Ο στόχος λοιπόν είναι ταχεία, εμπιστευτική και αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη, γρήγορη εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, εκκίνηση της παραγραφής και έκταση της σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το σημερινό προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων και να αρθεί αυτό το τεράστιο πολιτικό και νομικό σφάλμα που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές και τρίτον αυστηροποίηση των ποινών, προκειμένου η διαδικασία να συνδυάζεται και με ουσία και όποιος έχει διαπράξει τέτοια ειδεχθή αδικήματα να τιμωρείται με τρόπο που αναλογεί σε μια κοινωνία που καταδικάζει τέτοιου είδους πράξεις».
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό για την παρουσία του και δήλωσε: «Για μας ο πρώτος και βασικότερος στόχος είναι να μπορέσουμε μέσα από τη δράση μας να είμαστε χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας. Το ζήτημα των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας είναι κάτι που αφορά κάθε έναν και κάθε μια από μας γι’ αυτό το λόγο καταθέσαμε τις προτάσεις μας στον Υπουργό Δικαιοσύνης και θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτές οι προτάσεις έτυχαν θερμής αποδοχής από την ηγεσία του Υπουργείου. Γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον Υπουργό αλλά και εσάς κ. Υφυπουργέ που λόγω της κατάρτισης και της εμπειρίας σας στη μάχιμη δικηγορία μπορείτε να κατανοήσετε την ανάγκη για την ορθολογική αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων, η οποία θα γίνει κατόπιν μελέτης και συζήτησης και όχι με διαδικασίες fast-track όπως συνέβη με τον Ποινικό Κώδικα του Ιουνίου του 2019».
Στη συζήτηση την οποία συντόνισε η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνα Κόλλια, συμμετείχαν: ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Νίκος Σιαδήμας, ο Υπεύθυνος της Πολιτικής Ακαδημίας ΟΝΝΕΔ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΝΔΑ Στέλιος Λεριός, ο Υπεύθυνος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Μάγγελ, η Αναπληρώτριά του Ειρήνη Πράγια καθώς και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου