Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όταν φτάνουμε, όμως, σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε. Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας για να συνεχίζει να περιθάλπει όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη. Και το καλοκαίρι με αρχές του φθινοπώρου, είχαμε ξανά κάποια τέτοια ζητήματα με μία αυξανόμενη πίεση, η οποία κορυφώθηκε τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, όπου και εκεί χρειάστηκε η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα υγείας. Θεωρώ ότι όταν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, πάντοτε βρίσκονται και λύσεις.
Δεν μου αρέσει η λέξη «τελεσίγραφο». Μου αρέσει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο Πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται.
Όταν ξεκίνησε η πανδημία, είπαμε ότι πρώτα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους, στη συνέχεια ζητάμε την εθελοντική συνδρομή του ιδιωτικού τομέα και όταν αυτό δεν φτάνει, προχωράμε και στην επίταξη είτε εξοπλισμού, είτε κλινών, είτε υπηρεσιών, όπως είναι η συνεισφορά των γιατρών.
Για το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων
Ακούμε προσεκτικά τους ειδικούς. Αυτό που έχει σημασία είναι να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Μπορεί να φαίνεται κοινότυπο, είναι όμως αληθινό. Αυτή η «βαλβίδα αποσυμπίεσης» που θα ανοίξει από Δευτέρα, είτε με τη λειτουργία των κομμωτηρίων είτε των κέντρων αισθητικής, είτε με τη λίγο μεγαλύτερη ευελιξία στην αθλητική δραστηριότητα, όλα αυτά τα ζητήματα έχουν μία σημασία, όπως και η διεύρυνση του ωραρίου όσον αφορά στις μετακινήσεις. Πάνω απ' όλα, όμως, αυτό που θα βοηθήσει την κατάσταση είναι η πίστη μέσα μας ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Ο αριθμός των εμβολίων είναι, επίσης, πολύ σημαντικός, καθώς μέσα στον Απρίλιο, θα έχουμε σχεδόν όσα εμβόλια κάναμε -συνολικά- τους τρεις πρώτους μήνες. Χτίζεται, λοιπόν, ένα τείχος ανοσίας και όλα αυτά, αν τα συνδυάσει κανείς, μπορεί να καταλάβει ότι από το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα, αρκεί να το πιστέψουμε και να πούμε ότι αυτός ο μήνας δεν είναι ένας μήνας όπως ήταν οι υπόλοιποι δεκατρείς, αλλά είναι ένας μήνας που μας οδηγεί στην έξοδο. Για αυτό η συμπεριφορά μας θα είναι καθοριστικός παράγοντας.
Για το ζήτημα της αξιοπιστίας των μέτρων
Η αξιοπιστία και η επάρκεια των μέτρων εξαρτάται και από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ήταν άλλη η κατάσταση πέρυσι τον Μάρτιο, όπου το ποσοστό θνητότητας και η πίεση ήταν πολύ μεγάλη, ιδίως στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και είναι άλλες οι συνθήκες σήμερα. Για αυτό αναφέρομαι σε μία κατάσταση, η οποία είναι μεταβαλλόμενη και επομένως τα μέτρα προσαρμόζονται στην κατάσταση αυτή. Επίσης, είναι άλλο πράγμα η ανταπόκριση του κόσμου έπειτα από μία, δύο ή πέντε εβδομάδες και άλλη η ανταπόκριση του κόσμου έπειτα από δεκατρείς μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψιν και για αυτό μίλησα πριν για «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και όχι για μία κατάσταση, η οποία θα ήταν συγκρίσιμη μεταξύ του Μαρτίου του 2021 και του Μαρτίου του 2020.
Για τα self tests
Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που φέραμε rapid tests, αρχικά με εθελοντική συνεισφορά και στη συνέχεια με την αγορά τους από το Υπουργείο Υγείας. Τώρα, όμως, μιλάμε για κάτι άλλο. Δεν μιλάμε για rapid tests, μιλάμε για τα tests που μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει ξανά και θα είναι και πάλι από τις πρώτες χώρες που θα τα φέρει εδώ. Άρα μιλάμε για μη συγκρίσιμα μεγέθη.
Όσον αφορά τώρα στην επιδημιολογική επιτήρηση, στα κανονικά tests θα συνεχίσει να γίνεται η ιχνηλάτηση, όπως γινόταν πάντα, από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ. Από εκεί και πέρα, όμως, μιλάμε για μία ακόμα βαθμίδα ατομικής ευθύνης. Ο πολίτης που θα κάνει το self test στο σπίτι του, εάν αυτό θα βγει θετικό, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα προβλέπεται, η οποία σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μία επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος, ώστε από εκεί και πέρα να υπάρξει η ιχνηλάτηση και η καταγραφή του κρούσματος. Μέχρι τέλος Μαρτίου, όλα αυτά θα εξειδικευτούν, ώστε να ξέρει κάποιος τι πρέπει να κάνει.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου