Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.
Το πρωί της Τετάρτης ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) για την ομάδα 35-39 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όλες οι λίστες των ΑΜΚΑ έχουν φορτωθεί στο σύστημα και πλέον απομένει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι προγραμματισμοί ραντεβού.
«Εκτιμούμε ότι η πλατφόρμα θα τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία στο διάστημα από τις 8:00 έως τις 10:30» αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο iefimerida.gr.
Παράλληλα, έως τη Δευτέρα 31 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-34, ενώ εκτιμάται ότι έως τις 7 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.
Οι εμβολιασμοί σε αριθμούς
Μόνο σήμερα, Τρίτη 25 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν 94.164 εμβολιασμοί.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5.107.830 εμβολιασμοί.
Και τις δύο δόσεις έχουν κάνει 1.836.773 συμπολίτες μας.
Με τουλάχιστον μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.357.696 πολίτες.
Σπεύδουν οι 40-44: 364.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού
Επίσης, πάνω από 364.000 άνθρωποι από την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Το πρωί της Τρίτης ο αριθμός αυτός ήταν 356.100, κάτι που δείχνει την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι προγραμματισμοί ραντεβού ή οι εμβολιασμοί.
Από την ομάδα 40-44 ετών, πάνω από 150.000 άτομα έχουν κλείσει ραντεβού από την Παρασκευή. Η επίδοση αυτή χαρακτηρίζεται καλή -με ορισμένους ειδικούς και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν ότι θα περίμεναν ακόμα πιο υψηλούς αριθμούς.
Ενα πρόβλημα που έχει αρχίσει να παρατηρείται είναι ότι αρκετοί πολίτες ήδη προγραμματίζουν τις διακοπές τους, με συνέπεια η δεύτερη δόση του εμβολιασμού να συμπίπτει με αυτό το διάστημα.
Με αυτά τα δεδομένα, μετά τη Σύνοδο των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τον ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε τον εμβολιασμό για παιδιά άνω των 12 ετών
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών, είπε ότι «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», ανέφερε.
Επίσης, ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. «Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας» διαβεβαίωσε, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας.
Ο πρωθυπουργός είπε για την πανδημία ότι υπάρχει γενική ικανοποίηση στην ΕΕ ότι πάει καλύτερα, αλλά τόνισε την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση.
«Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες λένε ότι οι υφιστάμενες μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια.
Εξάλλου, αναφερόμενος στην υιοθέτηση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμφανίστηκε ικανοποιημένος και τόνισε την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.
Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει -Τι πρέπει να κάνουν
Υπενθυμίζεται ότι χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισαν τι θα ισχύει όσον αφορά τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό.
Μέχρι σήμερα, η σύσταση ήταν πως κάποιος που έχει νοσήσει από κορωνοϊό θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο τρεις μήνες μετά. «Μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν περιείχε δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά το τρίμηνο, αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία», σημείωσε.
Τα φυσικά αντισώματα διαρκούν έως και έναν χρόνο
Ωστόσο, φαίνεται πως η ανοσία που αναπτύσσει ο οργανισμός αφού νοσήσει από τον κορωνοϊό είναι πολύ πιο ισχυρή. «Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά» είπε η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες.
Μία δόση σε διάστημα 6-12 μηνών
«Με βάση αυτή τη διάρκεια αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου», είπε. Έτσι, κάποιος που έχει νοσήσει με κορωνοϊό δεν θα χρειάζεται να κάνει δεύτερη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό.
Επίσης, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή η δόση αποφασίστηκε να χορηγείται μετά από διάστημα 6 μηνών και έως 12 μήνες μετά την ασθένεια, σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.
Τι γίνεται με τα ραντεβού εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει
Ετσι, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για άτομα που έχουν νοσήσει θα ακυρώνονται. Στη συνέχεια, η ομάδα αυτή πολιτών θα μπορεί να επαναπρογραμματίσει το ραντεβού εμβολιασμού σε χρόνο τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διάγνωσής τους.
Για όσους νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, εκείνοι θα λάβουν σχετική ενημέρωση, προκειμένου να κάνουν εκ νέου εμβόλιο σε διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών από την ημερομηνία που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου