Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι ΗΠΑ «παρεμποδίζουν» την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσης που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.


«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα (μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία) είχαν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα.


Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανέφεραν σήμερα οι παλαιστινιακές αρχές. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα από την περασμένη Δευτέρα να ανέρχεται πλέον σε 188.



«Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή», δήλωσε με λύπη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ζητώντας από την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ευθύνες της» στον ΟΗΕ.


Αντίθετες οι ΗΠΑ στην έγκριση δήλωσης από το ΣΑ του ΟΗΕ

Η σημερινή συνεδρίαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η τρίτη - και η πρώτη δημόσια - του Συμβουλίου Ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, της Νορβηγίας και της Τυνησίας.


Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, απομονωμένες, αντιτάχθηκαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, στην έγκριση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήθελε να εκφράσει αποδοκιμασία και ανησυχία για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να επιβεβαιώσει το σχέδιο της λύσης των δύο κρατών που θα ζουν δίπλα δίπλα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.


Περισσότερο χρόνο ζητούν οι ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αρμόδιο για την ειρήνη στον κόσμο, είναι το μόνο όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση. Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν πάνω σε ένα κείμενο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να είναι απρόθυμες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.


Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει μέχρι στιγμής την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κρίνει ότι μια δήλωση του Συμβουλίου θα είναι «αντιπαραγωγική», θέση που δεν γίνεται κατανοητή από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, κυρίως μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.



Διπλωματικές επαφές ΗΠΑ με Κατάρ και Σαουδική Αραβία

Στο μεταξύ, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι δέχτηκε τηλεφώνημα σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατά το οποίομ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.


«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, (οι δύο υπουργοί Εξωτερικών) συζήτησαν τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον προσκυνητών στο τέμενος Αλ 'Ακσα και την επίθεση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ είχε κι εκείνος από την πλευρά του τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις "στην Παλαιστίνη και στην περιοχή", μετέδωσε σήμερα το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Επανεξετάστηκαν «οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ του βασιλείου και των ΗΠΑ και τρόποι για την ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς, εκτός από τις πιο σημαντικές εξελίξεις, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στην περιοχή», μετέδωσε το SPA.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.