Την Κυριακή 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας οι εξετάσεις για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς αλλογενείς.

 

Η εξεταστική διαδικασία, η οποία κρίθηκε απολύτως επιτυχής, διενεργήθηκε σε 20 εξεταστικά κέντρα που συστήθηκαν σε επτά πόλεις ολόκληρης της Ελλάδας, ενώ αίτηση για να συμμετάσχουν σε αυτή υπέβαλαν συνολικά 2425 υποψήφιοι και σε αυτές έλαβαν μέρος 2176.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση Π.Ε.Γ.Π. πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά με τη χρήση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης θεμάτων (ΣΑΜ) του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή υποψηφίων στα ΑΕΙ.

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του στην Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και στα στελέχη του Υπουργείου για την άριστη συνεργασία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατόν να διεξαχθούν οι εξετάσεις. Ομοίως, εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στον Διοικητή της κ. Άγγελο Μπίνη καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη για την παρακολούθηση της διαδικασίας, αναμένει δε την έκθεση τους και τις παρατηρήσεις τους για την περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας.

 

Παράλληλα, στη διαδικασία πολιτογράφησης που θεσπίστηκε με τον νόμο 4735/2020 τίθενται αντικειμενικότερα κριτήρια, προκειμένου να αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός του αιτούντος την πολιτογράφησή του με το Ελληνικό Κράτος και να αποφευχθούν φαινόμενα ανορθολογικής αλλά και αδιαφανούς διαδικασίας πολιτογράφησης, όπως συνέβη κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι θετικές εισηγήσεις απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας εκτοξεύτηκαν από 2.837 σε 10.219. 

 

Με τις εξετάσεις για την απόκτηση Π.Ε.Γ.Π εγκαινιάστηκε μία σύγχρονη διαδικασία, με καθολικά και διαφανή κριτήρια, πλήρως εναρμονισμένη στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών κρατών και μπήκε τάξη στο άναρχο τοπίο πολιτογράφησης που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ως αυστηρή την διαδικασία: Όμως επί τεσσεράμισι χρόνια άφησε αναπάντητες 32.943 αιτήσεις πολιτογράφησης όπως επίσης άφησε να υφίσταται μια διαδικασία, η οποία μετετράπη σε εστία διαφθοράς.

                                                     

Με το νέο σύστημα πολιτογράφησης μπαίνει οριστικά τέλος σε τέτοιου είδους φαινόμενα διαφθοράς και θωρακίζεται στο ακέραιο η διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας.

 

 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.