Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές το ψήφισμα για την Τουρκία.
Η παράγραφος 6 του κειμένου, η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.
Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική».
Πρόταση αναστολής διαπραγματεύσεων προς την Κομισιόν
Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις.
Επισημαίνει ότι, «σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».
Έντονη η αντίδραση της Τουρκίας
Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητά δραστική αλλαγή στάσης από την Άγκυρα, αν εκείνη επιθυμεί να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Η Τουρκία κάνει λόγο σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για μονομερή και προκατειλημμένη στάση της Ευρώπης απέναντί της. «Η μονομερής και σε καμία περίπτωση αντικειμενική έκθεση για την Τουρκία, υιοθετήθηκε σε μια περίοδο όπου γίνονται προσπάθειες να αναθερμανθούν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ στη βάση της προοπτικής ένταξης υπό το πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας και ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτη» αναφέρεται.
«Απορρίπτουμε το προκατειλημμένο κείμενο που περιλαμβάνει μόνο αναληθείς κατηγορίες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σύστημα διακυβέρνησης και τα πολιτικά κόμματα και θεωρεί την αποτελεσματική, στραμμένη προς τη λύση, ανθρωπιστική και καρποφόρα εξωτερική πολιτικής της Τουρκίας ως απειλή».
Βολές και κατά της Ελλάδος και της Κύπρου
Στην ανακοίνωση γίνεται ειδική μνεία στην «άδικη και προκατειλημμένη επιχειρηματολογία της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων αναφορικά με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το κυπριακό».
Επιπλέον, αναφέρεται στη γενοκτονία των Αρμενίων και του ποντιακού ελληνισμού, κάνοντας λόγο για υποστήριξη «μονομερούς και αβάσιμου αρμενικού αφηγήματος αναφορικά με τα γεγονότα του 1915».
Η Τουρκία σημειώνει πως το ψήφισμα αυτό «αντικατοπτρίζει έλλειψη οράματος και μια προσπάθεια διαφυγής από την αρχή του pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). «Είναι γνωστό στους θεσμούς της ΕΕ και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου πως η εναντίωση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν οφείλεται στην Τουρκία, αλλά, περισσότερο, στο γεγονός πως συγκεκριμένοι κύκλοι εκμεταλλεύτηκαν την ενταξιακή διαδικασία ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη σε βάρος της Τουρκίας από την αρχή αυτής της διαδικασίας» γράφει το κείμενο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕξ της Τουρκίας μετά το ψήφσιμα του Ευρωκοινοβουλίου
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία, που αναμένεται να ευεργετήσει όλη την Ευρώπη. «Η Τουρκία θα συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», αναγράφεται.
Παίζει ξανά το χαρτί του μεταναστευτικού η Τουρκία
Στη συνέχεια, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται στην εκτίμηση της ΕΕ στις προσπάθειες της χώρας στο μεταναστευτικό, στη βάση της συμφωνίας του 2016 για την οποία όπως σημειώνεται, «εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας ώστε να εκπληρώσει τις δικές της».
«Ως υποψήφιο μέλος, η Τουρκία αναμένει από τους ευρωβουλευτές να διεξάγουν εποικοδομητικές προσπάθειες για τον τρόπο που οι σχέσεις με την Τουρκία μπορούν να βελτιωθούν, αντί να αποτελεί πλατφόρμα για αβάσιμες κατηγορίες και τυφλές κατηγορίες σε βάρος της» αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου