Ήρθε πλέον η ώρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε εργαζόμενους στην υγεία από την 1η Σεπτεμβρίου.


Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αύριο, Τρίτη, στις 12:30 στο υπουργείο Υγείας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.


Οπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης, δύο σκιές, ωστόσο, εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία: η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν.



«Είναι μία διπλή απειλή που σήμερα απασχολεί όλες τις χώρες, αναγκάζοντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς (...) Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στον τόπο μας», είπε με έμφαση. Σημείωσε μάλιστα τις προειδοποιήσεις επιστημόνων, σύμφωνα με τους οποίους «σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε», για να καταλήξει: «Η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο. Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός».


Ο πρωθυπουργός έσπευσε να επαναλάβει δύο επιχειρήματα:


Πρώτον: «Δεκαοκτώ μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας, η χώρα μας διαθέτει πλέον εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά των οποίων «έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα από τα δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο».

Δεύτερον: «Υστερα από ενάμιση χρόνο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν ξέρει για τον κορωνοϊό».

Για να στείλει το αυστηρό μήνυμα: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες (...). Κατά συνέπεια, θέλω να είμαι σαφής: όσοι δεν εμβολιάζονται, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε τέσσερις εξαγγελίες, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν όσοι αρνηθούν.


Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:


Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όσοι δεν το πράξουν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά. «Δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», σημείωσε με έμφαση.



Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αν κάποιος υγειονομικός δεν δέχεται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα παίρνει το υπόλοιπο της αδείας του. Αν και σε εκείνο το διάστημα αρνηθεί να εμβολιαστεί, θα τίθεται σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.


Ακόμη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως μόνιμοι και στρατεύσιμοι στις Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι, και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.


Τέλος, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.


«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί».



«Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές», είπε επιπλέον ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:


«Έχουμε το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το ''κατά κεφαλήν χρέος'' της χώρας. Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.