Κλείνουν για μια εβδομάδα τα τρία μαγαζιά σε Σάμο Μυτιλήνη - Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 4.033 έλεγχοι ατόμων και επιχειρήσεων - καταστημάτων, βεβαιώθηκαν συνολικά 97 παραβάσεις σχετικές με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας - «Έπεσαν» τα πρώτα «λουκέτα» και σε καταστήματα της Αττικής - Τι θα ισχύει από 15 Ιουλίου

Αναστάλθηκε από την Αστυνομία στο βόρειο Αιγαίο, στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, η λειτουργία τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επί επτά μέρες και επιβλήθηκαν βαριά χρηματικά .


Διοικητικά πρόστιμα 5.000 ευρώ επιβλήθηκαν στον καθένα από τους ιδιοκτήτες - υπευθύνους δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μυτιλήνης και στην περιοχή του Πλωμαρίου, καθόσον διαπιστώθηκε ότι εξυπηρετούσαν όρθιους πελάτες. Επίσης αναστάλθηκε και η λειτουργία των καταστημάτων για επτά ημέρες.


Στη Σάμο, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη - υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως διαπιστώθηκε εξυπηρετούσε όρθιους πελάτες, ενώ αναστάλθηκε και η λειτουργία του καταστήματος για επτά ημέρες.


Ας σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο διήμερο από στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν 4.033 έλεγχοι ατόμων και επιχειρήσεων - καταστημάτων, βεβαιώθηκαν συνολικά 97 παραβάσεις σχετικές με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και με τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συνελήφθησαν και δυο άτομα. 


Ειδικότερα, οι προαναφερόμενες συλλήψεις έγιναν στη Λήμνο και στη Χίο. Στη Μύρινα της Λήμνου συνελήφθη σήμερα επιχειρηματίας γιατί διαπιστώθηκε να έχει θέσει σε λειτουργία μουσικά όργανα (με ενισχυτή και ηχεία) σε επιχείρηση ιδιοκτησίας του στερούμενη αδείας αρμόδιας αρχής και σε ώρες κοινής ησυχίας, ενώ παραβίασε και νομοθεσία που αφορά την «πνευματική ιδιοκτησία»,


Στη Χίο, συνελήφθη επίσης επιχειρηματίας, διότι διαπιστώθηκε να λειτουργεί σε εξωτερικό χώρο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του μουσικά όργανα (με ενισχυτή και ηχεία) στερούμενος αδείας αρμόδιας αρχής, διαταράσσοντας και την κοινή ησυχία των περιοίκων.


Επεσαν τα πρώτα λουκέτρα στην Αττική 


Στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διενήργησε ελέγχους Παρασκευή και Σάββατο, μεταμεσονύκτιες ώρες, σε καταστήματα εστίασης σε νότια και ανατολική Αττική.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 3 από αυτά για παραβίαση μέτρων κατά της Covid-19.


Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των μέτρων - «Θα συζητηθεί αν τελικά υπάρξουν μεικτοί χώροι»


Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μελετά πλέον διορθωτικές κινήσεις στην εστίαση και τη διασκέδαση επιβεβαίωσε αρχικά εχθές με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. «Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα», είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο Mega.





Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε ακόμα πιο συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι «θα συζητηθεί αν τελικά υπάρξουν μεικτοί χώροι». «Από ‘δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ» σημείωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.


Στη σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, ο υπουργός επισήμανε ότι πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3 χιλιάδες κρούσματα. Διευκρίνισε ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι αν τελικά θα υπάρξουν οι μεικτοί χώροι ή αν θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς. Σε κάθε περίπτωση - υπογράμμισε ο υπουργός - στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει. Πρόσθεσε ότι τα επόμενα 24ωρα θα παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.



Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, με βαρύτατες κυρώσεις για όσους πολίτες προσκομίσουν πλαστά πιστοποιητικά, καθώς τα ελεγκτικά κλιμάκια θα έχουν πιο εξειδικευμένα συστήματα και θα μπορούν να εντοπίσουν κάποιο πλαστό πιστοποιητικό που ίσως δεν εντόπισε η εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.


Τι αλλάζει από τις 15 Ιουλίου στην εστίαση


Στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να «διαβάζει» το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε.


Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού. «Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με την λειτουργία της εφαρμογής. Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.


Νωρίτερα, κάθε επιχειρηματίας θα έχει δηλώσει τη χρήση του χώρου του (αμιγής -μεικτός) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ κατά την είσοδο στο κατάστημα θα υπάρχει ειδική σήμανση, για να γνωρίζει ο πελάτης εκ των προτέρων το καθεστώς λειτουργίας του χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ απαγορεύεται σε όλα τα καταστήματα να υπάρχουν όρθιοι πελάτες. Οι πελάτες με τη σειρά τους θα αποκτούν εικόνα για την επιλογή λειτουργίας (αμιγής-μεικτή) κάθε καταστήματος, πλοηγούμενοι στο gov.gr, όπου θα υπάρχουν σχετικές λίστες με πληροφορίες.


Για επιχειρηματίες που θα παραβιάσουν τα νέα μέτρα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις που κλιμακωτά επιβάλλουν:


· για τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες,


· για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.


Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες. Αν η επιχείρηση συνεχίσει και μετά την πρώτη υποτροπή να μην τηρεί τους κανόνες χωρητικότητας, τότε θα αφαιρείται η άδεια.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.