Ι. Καϊτεζίδης: “Χρειάζεται στήριξη από όλους μας στους πυρόπληκτους Δήμους για να καλύψουν τις μεγάλες τους ανάγκες από τις φωτιές”
Οικονομική στήριξη στους πληγέντες, από τις καταστροφικές πυρκαγιές, δήμους και μικρές κοινότητες προσφέρει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), καταβάλλοντας ως συμβολική ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ποσό ύψους 30.000 ευρώ σε ειδικό λογαριασμό που ανοίχθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.
Ταυτόχρονα, η ΠΕΔΚΜ καλεί τους δήμους, μέλη της να συνδράμουν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και να καταθέσουν την οικονομική τους βοήθεια στον
υπ’ αριθμ. GR41 0172 2330 0052 3310 4063 201 λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα και προς τις επιχειρήσεις, αλλά και προς τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να συνδράμουν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια για την ανακούφιση των χωριών που παραδόθηκαν στις φλόγες.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για την οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων δήμων ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε «ξεκινήσαμε να δούμε τις ανάγκες των πυρόπληκτων και να τους ενισχύσουμε. Δεν θέλουμε να μαζέψουμε ό,τι με την καλή του θέληση ο κάθε πολίτης θα έφερνε στο δήμο, γιατί δεν θα ήμασταν χρήσιμοι, επιδιώκουμε βοήθεια πιο στοχευμένη. Επιλέξαμε να ενισχύσουμε περισσότερο τους δήμους στην Εύβοια, σε σχέση με της Αττικής, γιατί εκεί η καταστροφή ήταν πολύ μεγαλύτερη και έγινε σε πιο ευάλωτους δήμους, τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς υποδομών».
Ως εκ τούτου, είπε, ένα από τα μέτρα αυτά είναι η σε χρήμα ενίσχυση των δήμων αυτών, γιατί αυτό ζητήθηκε και από τους ίδιους τους δήμους με τους οποίους, προσωπικά ο ίδιος και η ΠΕΔΚΜ ήταν σε συνεχή επικοινωνία. Ο κ. Καϊτεζίδης πρόσθεσε ακόμη ότι «μπορούμε να πάρουμε και αποφάσεις στα δημοτικά μας συμβούλια για να ενισχύσουμε αυτό το λογαριασμό, πέρα από αυτό που κάθε πολίτης μεμονωμένα θα καταβάλει από το υστέρημα του».
Ο ίδιος μάλιστα απηύθυνε έκκληση να κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται σε κάθε δήμο, ώστε να υπάρξει ουσιαστική εκπροσώπηση των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας τους δήμους που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές.
Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων
Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε και το μείζον θέμα της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, με επιζήμιες συνέπειες για την συνολική λειτουργία των ΟΤΑ.
Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ επαναδιατύπωσε την απόφαση που έλαβε για τρίτη φορά μέσα στο 2021, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη του προσωπικού των δήμων και πως οι μετακινήσεις θα πρέπει να είναι ενδοαυτοδιοικητικές και μόνον.
“Οι μετακινήσεις πρέπει να μείνουν ενδοδημοτικές γιατί το προσωπικό της αυτοδιοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετακινείται σε κεντρικές υπηρεσίες του κράτους” τόνισε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης, προσθέτοντας πως “πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ, διεκδικώντας να μην φύγουν και αυτοί οι υπάλληλοι που έχουν απομείνει στους δήμους”.
Υπενθυμίζεται ότι στη τελευταία απόφαση του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ με δεδομένο ότι το καθεστώς της κινητικότητας αποψιλώνει δραματικά τους Δήμους από έμπειρο και αναγκαίο προσωπικό, που επιλέγει να μετακινηθεί σε άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, δίχως να ερωτώνται οι διοικήσεις των δήμων αλλά και δίχως να αξιολογούνται οι πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες των ΟΤΑ, όπου εργάζονται, συμφώνησε να αναληφθεί μεταξύ των δημάρχων (δύο βαθμών αυτοδιοίκησης) η ηθική δέσμευση, όπως οι δήμαρχοι των δήμων υποδοχής να μην κάνουν δεκτό το αίτημα μετακίνησης στον φορέα τους υπαλλήλου άλλου δήμου αν δεν υπάρχει προς τούτο η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου του δήμου προέλευσης του υπαλλήλου.
Στο θέμα τοποθετήθηκαν με σύμφωνες εισηγήσεις τους ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σϊμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, διατυπώνοντας προτάσεις για την ανάσχεση του κύματος εξόδου υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμούς ή πανεπιστήμια.
Να ανακληθεί η κατάργηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους»
Την πλήρη αντίθεση του στην κατάργηση του προγράμματος «Αθλητισμός για Όλους», απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενημερώνοντας τους δήμους ότι δεν θα συμμετάσχει οικονομικά την περίοδο 2021-2022 στην υλοποίηση του, εξέφρασε στη συνεδρίαση του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ.
Συντάσσεται μάλιστα με την ΚΕΔΕ που δήλωσε πως είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος, ενώ υιοθετεί την απόφαση της που ζητά από τον υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη:
*Να ανακληθεί η απόφαση του υπουργού και να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ για την εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να “τρέξει” και αυτή η χρονιά.
* Να εφαρμοστούν και τη φετινή χρονιά τα «Προγράμματα άθλησης για όλους περιόδου 2021-2022» με το ισχύον οργανωτικό πλαίσιο.
*Να εγκρίνει την κατανομή θέσεων για την πρόσληψη Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με σκοπό τη στελέχωση των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, που θα υλοποιήσουν τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους την περίοδο 2021-2022.
* Να γίνει έλεγχος της εφαρμογής τους και να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα τους, για τη φετινή χρονιά.
*Επιπλέον, η ΠΕΔΚΜ ζητά να καταβληθούν οι οφειλές της Γ.Γ Αθλητισμού προς τους δήμους, πριν από το 2019.
Επίσης, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ συζήτησε και το θέμα των 70.000 παιδιών που έμειναν και φέτος, εκτός της δωρεάν φιλοξενίας σε ΚΔΑΠ και παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, με βάση τα τελικά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ που υλοποιεί τα δύο προγράμματα.
Τη σχετική ενημέρωση έκανε στο σώμα ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, ενώ αποφασίστηκε να προταθεί στην κυβέρνηση η έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την κάλυψη των voucher των νηπίων που έμειναν εκτός, ενώ πληρούσαν τους όρους.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου