Τα βραβεία Green Award 2021, που δίνονται σε δήμους, περιφέρειες, φορείς και επιχειρήσεις της χώρας που έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και εφαρμόζουν πρότυπες περιβαλλοντικές πολιτικές, απένειμε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου “Thessaloniki Metropolitan Summit” που πραγματοποιήθηκε, στη Θεσσαλονίκη, από τον Economist και το powergame.gr.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού να συμβάλλουν με τη δράση τους, προκειμένου η ανακύκλωση να βρεθεί στον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας και η πρόκληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να μετατραπεί σε ευκαιρία.
Ο κ. Πέτσας εξήρε τις προσπάθειες των βραβευθέντων δήμων και περιφερειών για τον τρόπο έχουν «αγκαλιάσει» τον οικολογικό δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας γενναίες πρωτοβουλίες και επενδύοντας στις αναγκαίες υποδομές. Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, πρόκειται για πολιτικές με συνδυαστικά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες, αλλά και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον πλανήτη, καθώς εξασφαλίζουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών που επιφέρει η κλιματική κρίση.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και στην πρόσκληση ΑΤ04 –συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ– μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας, για τη δημιουργία –μεταξύ άλλων– «Γωνιών Ανακύκλωσης» για υλικά όπως πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί. Παράλληλα, ενθαρρύνονται έμπρακτα οι δημότες να υιοθετήσουν την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής, καθώς τους παρέχονται σημαντικά οικονομικά κίνητρα μέσω ανταποδοτικών εργαλείων.
Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών προσπαθούμε και εμείς να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να κάνουμε πράξη αυτό που επιθυμούμε: να έχουμε, δηλαδή, υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης. Γιατί το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί έναν μοχλό ανάπτυξης που έχει έρθει να «ταράξει» τα λιμνάζοντα ύδατα, εδώ και μια δεκαετία περίπου στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας πόρους για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους, προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Από την πλευρά μου, αυτό που προσωπικά μπορώ να κάνω είναι να ενθαρρύνω την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, προκειμένου μαζί να κάνουμε το όνειρο πράξη».
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων και κληθείς να σχολιάσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Είναι βέβαιο ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναπτυχθεί. Το σημαντικό είναι τι κάνουμε για να τη βοηθήσουμε να γίνει η πόλη, την οποία ονειρευόμαστε. Και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με δύο πτυχές. Η πρώτη σχετίζεται με το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλων όσοι συμμετείχαν στο σημερινό συνέδριο, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας. Και, προσωπικά, θα ήθελα να σταθώ στις υποδομές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε όλα τα επίπεδα. Η δεύτερη πτυχή σχετίζεται με το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για να εισφέρει, με τη σειρά του, σε αυτό το μεγάλο άλμα. Διαθέτουμε το κατάλληλα εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και εντείνουμε, από την πλευρά μας, τις ενέργειες, προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο τους οι νέοι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και προκειμένου να προσελκύσουμε νέους επιστήμονες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η απάντηση, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη. Μπορεί και θα γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που όλοι ονειρευόμαστε: ένα κέντρο, δηλαδή, που θα προσελκύει και θα αναδεικνύει όλες τις ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα ως μία πρωτεύουσα όλης της νοτιοανατολικής πλευράς των Βαλκανίων».
Στο πλαίσιο του “Thessaloniki Metropolitan Summit”, τα βραβεία Green Award 2021 απονεμήθηκαν στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Χαλκιδέων, Ξάνθης, Καρδίτσας, Κοζάνης, Αγιάς, Κω, Β. Κέρκυρας και Κάσου, στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου