«Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να
εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική
προσωπικά στην πρόταση» αναφέρει σε δήλωσή της για την πρόταση της Εισαγγελέως στην υπόθεση της Μάνδρας, η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
«Η Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις Δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου.
Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει.
Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση.
Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη».
Τι ανέφερε στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας
Νωρίτερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, ζήτησε την ενοχή 20 κατηγορουμένων εκ των 21 συνολικά που δικάζονται.
Μεταξύ των κατηγορουμένων για τους οποίους η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή είναι και η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Για την κυρία Δούρου η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή της για τρία από τα τέσσερα πλημμελήματα, τα οποία είναι: πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως. Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθεί η κυρία Δούρου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Σε ό,τι αφορά στη Ρένα Δούρου, η εισαγγελέας Πετρούλα Μακρή μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της ανέφερε: «Η κατηγορούμενη αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα πριν από την εκλογή της και μάλιστα έκανε κριτική στον προκάτοχο της για το θέμα αυτό. Κατά τις δηλώσεις της, ένα τέτοιο σχέδιο αντιπλημμυρικό θα μπορούσε να εκπονηθεί σε έξι μήνες.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή της έριξε την ευθύνη σε περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδος για πλημύρες με έναν νεκρό, καθώς είχε δηλώσει: «Δεν μπορούν κάποιοι να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους». Συνεχίζοντας η εισαγγελέας ανέφερε ακόμη για την κυρία Δούρου: «Το έργο εκτροπής Αγιας Αικατερινης - Σούρες χαρακτηρίστηκε πρώτης προτεραιότητας και άρα εκ της ιδιότητας της η κατηγορούμενη γνώριζε τη σημασία του». Όμως, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η κ. Δούρου «δεν έλαβε υπόψη τον κατάλογο προτεραιόποιησης και όταν ερωτήθηκε αν κάποιο από τα έργα προχώρησε δεν ήξερε να απαντήσει».
Η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι 20 από τους 21 κατηγορούμενους της υπόθεσης. Κατά περίπτωση οι «20» θα πρέπει, σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια. Αντίθετα, αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας για 17 άτομα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, εκτός από τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του.
Η πολύκροτη αυτή υπόθεση οδηγήθηκε στο ακροατήριο έπειτα από πολύμηνες έρευνες των δικαστικών αρχών και κατόπιν διάταξης που είχε εκδώσει, μετά από προκαταρκτική εξέταση, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, προϊσταμένη σήμερα της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.
Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας είχε περιγράψει καρέ – καρέ τι (δεν) έπραξαν οι εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής, οι αρμόδιοι των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, οι τότε Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ώστε το συγκεκριμένο γεγονός να μην είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου